Черно-бели учебници за бедните ученици?

Министерството на образованието и науката одобри всичките 23 проекта за нови учебници за 8 клас на „Просвета“ в първия етап от процедурата по оценяването. Заедно с печатните издания оценителите дадоха положителна оценка и на електронните им варианти. Досега „Просвета“ предлагаше електронни учебници за ученици от 1 до 7 клас, но от есента и осмокласниците вече ще могат да учат по тях. Електронните учебници са дигитални варианти на печатните – изцяло покриват изискванията на МОН за съдържание и отговарят на учебната програма. Досегашната работа в училище с тях показва, че те се приемат с изключителен интерес, защото съдържат атрактивни 3D анимации, видеоклипове, интерактивни упражнения, задачи, образователни игри. Бъдещите осмокласници и родителите им могат да разгледат демоверсия на електронните учебници още сега на сайта на издателството. На пазара ще излязат преди 15 септември, веднага след като МОН оповести списъка с окончателно одобрените заглавия.

Почти по всички предмети има не по един, а по два учебника, за да могат преподавателите да изберат най-подходящия учебник за своите възпитаници, така че да постигнат възможно най-добрия резултат. В процедурата участват и четири проекта по чужди езици: два по английски, един по немски и един учебник по френски.

Според постановление на МС в изпълнение на Закона за предучилищното и училищното образование право на безплатни учебници или учебни комплекти по общообразователните учебни предмети имат само учениците от 1 до 7 клас. Учебниците за 8 клас се купуват. Ето защо по някои предмети освен цветни „Просвета“ произведе и черно-бели учебници – те ще бъдат по-евтини, за да са достъпни и за социално слабите ученици.

След одобрението от МОН идва вторият важен етап – учителите трябва да оценят и изберат учебника, по който ще преподават през следващата учебна 2017/2018 година. За да получи оценка „приложим“, един проект трябва да събере най-малко 50% подкрепа.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини