7 фактора, които ни пречат да отслабваме

Честите тренировките и правилното хранене не винаги са достатъчни за свалянето на килограми. Ако не постигнете правилната комбинация между двете, не можете да постигнете желания ефект, пише Time. Изданието посочва 7 фактора, които пречат в усилията за намаляване на теглото.

1. Не се храните правилно

Ако не губите тегло, най-вероятно не се храните правилно. Някои хора съсредоточават цялата си енергия върху изгарянето на калориите и не отделят време, за да разерат какво представляват те.

Диетата е най-малко 80% от отслабването. Храната, която трябва да приемате, зависи много от метаболизма ви, затова трябва да се храните само с качествени храни. Когато тренирате по-усилено, приемайте повече въглехидрати, но ако почивате, приемайте леки храни. Избягвайте тестените храни и захарта.

2. Ядете прекалено много

Ако сте на диета от дълго време, но не отслабвате, то най-вероятно се храните прекалено много. За да намалите теглото си, трябва да приемате по-малко калории, отколкото горите на ден. Яжте, когато сте гладни и се хранете бавно, за да избегнете приемането на повече храна, отколкото е нужна на организма ви.

3. Правите прекалено много кардио упражнения

Тези упражнения са важна част от тренировката, но ако се съсредоточавате прекалено много върху тях, вие принуждавате тялото ви да задържа калории. Причината е, че кардио упражненията се възприемат от организма като продължително ходене и всеки следващ път, когато тренирате, тялото ви ще задържа калории, за да се запаси с достатъно енергия за продължителното „ходене“.

4. Не вдигате тежести

Най-добрият начин за отслабване е да изградите чиста мускулна маса. Колкото повече мускули има тялото ви, толкова повече мазнини ще гори, а това се постига с повече силови упражнения. Ако не искате да намалите карио тренировките, опитайте се да добавите силови упражнения към тях. Тези тренировки са много по-ефективни за насърчаването на хормоните, които са насочени към упоритите мазнини.

5. Не тренирате достатъчно

Сериозна пречка са редките тренировки. Те не трябва трябва да зависят от времето, а от интензитета на тялото ви.

Тренирайте колкото можете по-често. Няма нужда всеки ден да тренирате продължително, но ако правите упражнения по-често, ще активирате ефекта „afterburn“, който поддържа обмяната на веществата ви за 24-48 часа след това.

6. Не си отделяте време за възстановяване

Когато постигнете ефекта „afterburn“ и наистина усещате резултата от усилията ви на следващия ден, трябва да се съсредоточите върху друга мускулна група и да тренирате само нея. Или тренирайте всички си мускули заедно и на следващия ден просто направете няколко леки упражнения.

Възстановяването и почивката често са по-важни от самата тренировка, тъй като по време на почивката се изгарят повечето мазнини.

7. Тялото ви е под твърде голямо напрежение

Упражненията са стрес за тялото ви. Ако не му дадете достатъчно време да се възстанови, ще започнете да произвеждате прекомерно количество кортизол - хормон на стреса. Кортизолът е важен при работа, тъй като участва в процеси, които дават на мускулите ви енергията, необходима за движението. Ако в тялото ви има кортизол за по-дълъг период от време, то започва да трупа мазнини. Но не само тренировките са стрес за тялото ви. Уверете се, че поддържате психическото и емоционалното си здраве в унисон със физическото здраве.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини