Родопски легенди, пътеки и чешити по еТВ

Три нови документални поредици стартират по еТВ. Те ще ни отведат на невероятни български места, ще ни срещнат с емблематични хора там и с отколешни легенди, предавани от уста на уста от векове. Всеки понеделник - нова история, разказана от водещите, а стартът е на 18 декември 2017 г. с "Неопитомените Родопи"

Документалната поредица „Неопитомените Родопи“ с автор Анелия Веселинова отвежда там, където легендите са още живи. Родопите помнят старовремски истории, понякога древни и зловещи. С помощта на мащабни възстановки оживяват истории за любов, съкровища и поколения пазени тайни. Актьорите, които участват във възстановките са хора от самите населени места, в които са правени снимките.  Включват се културни, образователнии институции, местни сдружения и организации. Всеки трети понеделник от месеца ще можем да се потопим в поредната колоритна възстановка на някое от преданията и легендите, скътани нейде в планината. Поредицата ще повдигне завесата на тайни, предавани от уста на уста от векове. „Прокълнатото съкровище“, „Изворите на Арда“ и „Дяволския мост“ са само част от филмовите приключения в новата поредица. „Неопитомените Родопи“ среща и с историци и етнографи, които имат професионален поглед към тези родопски истории.

Месечното предаване „Пътувай с нас“ представя  по-малко познати туристически маршрути за любителите на пътешествията из уникалните Родопи. Авторът Величка Петкова отвежда до недокоснати кътчета и изминава с екипа различни по трудност туристически маршрути в популярни и не толкова дестинаци. Предаването е за приключения и екстремни преживявания. В поредицата „Пътувай с нас“ зрителите ще могат да се насладят на природата на Родопите и да планират маршрутите, през които биха искали самите те да преминат. Филмовите пътувания ще ви покажат точно откъде трябва да минете, какво да търсите и да очаквате по пътя. Първото пътуване на екипа е на коне към Изворите на Арда.

От мерак“ среща с известни и не дотам музиканти, актьори, майстори, самодейци, а героите са пъстри. Творци и интелектуалци или корави мъже, овчари и планинари, които си вадят хляба в планината, те са чешити, таланти, уникати с особени дарби и характери. Преадането е колоритно запознанство с любими образи, зевзеци и други невероятни личности – всеки със своите различни странности, умения и способности. Свързва ги общото качество – родопчани с големи сърца, способни да разсмиват и разплакват, всеки със своето „изкуство“.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини