ОбС гласува предложение за увеличение на такса смет

На следващото заседание на Общински съвет- Асеновград ще се разглежда предложението на местната администрация за увеличение с 0.50 промила на таксата за битови отпадъци за жилищните и вилни имоти на граждани и предприятия. С това промилите за Асеновград ще следва от 2.50 да станат 3.00. Предложението произлиза от увеличението на държавната такса по чл.64 от Закона за управление на отпадъците от 40 на 45 лв. на тон отпадък, от  увеличението на минимална работна заплата от 460 на 510 лв. и увеличението на осигурителните вноски с 1% допълнително. Това е причината за направеното предложение на администрацията, обясняват оттам.

Размерът на таксата за отделните населени места на общината е определен на база предложения от кметовете и наместниците на селата, както и на база прогнозата за очаквани приходи за съответното населено място и, разбира се, прогнозните разходи, на база действащите договори.

Администрацията е предоставила на вниманието на общинските съветници подробни разчети, в които се разяснява с примери увеличението в номинална стойност. Изработени са пет различни варианти на жилища, с различни данъчни оценки, площ и зони на Асеновград. Данните в тях сочат, че увеличението в лева за цялата година е между 12.00 и 22.70 лв. /за големи по площ и данъчни оценки жилища, както и намиращи се в централна градска част/. Средно е с около 1, 50 лв. на домакинство месечно.

За нежилищните имоти, лични и фирмени, таксата не се променя и остава на 7.50 промила.

Заседанието ще се проведе на 20 декември и е последно за 2017 г.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини