Фрапиращи нарушения на пешеходните пътеки. Хасково в „срамния списък“

Проверката на МВР и регионалното министерство на всички пешеходни пътеки в страната, разпоредена от прокуратурата, откри фрапиращи пропуски и отчайващи дефицити. Това се разбра от думите на главния прокурор Сотир Цацаров на брифинг, посветен на резултатите от инспекцията. На пресконференцията присъстваха и министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството Валентин Радев и Николай Нанков.

След проверката е съставен и „срамен списък“ на областите със системни нарушения. В него влизат Хасково, Благоевград, Пазарджик, Стара Загора и Варна.

Цацаров, Радев и Нанков бяха единодушни, че не трябва да става размиване на отговорност между институциите като вътрешният министър отбеляза, че кметовете са също отговорни. Те обаче не присъствали на брифинга, защото не са институция.

Тримата представиха и срокове - до 30 юни двете министерства трябва да представят предложения за законови изменения,

тъй като имало пропуски в нормативната уредба. Пак до края на юни МВР трябва да разпореди/изпрати сигнални писма до кметовете с указания да приведат пешеходните пътеки в съответствие със закона. След това да се направи отново проверка, но не в цялата страна, а на местата с констатирани най-големи нарушения и фрапиращи случаи. Ако кметовете не „поправят“ пътеките ще бъдат глобявани от 2 до 7 хил. лв., обясни още Цацаров.

Регионалният министър Николай Нанков каза, че 80% от пешеходните пътеки по републиканските пътища не отговарят на изискванията на закона. Общият им брой е 3571, от които 205 са в населени места и 3226 - извън тях.

Най-честото нарушение е липсващ надпис „погледни“ на пътеките,

изискването за който е въведено през 2012 г. Такъв липсва в 80% от случаите. Пак при толкова пътеки е сгрешена ширината, която не е съобразена с вида на пътното платно. В 65% от случите маркировката на самите пътеки е износена или напълно заличена. Цветът на пешеходните пътеки не отговаря на изискванията на закона, а е цветна в 12 %, а в 7 % от случаите няма 250 метра между отделните пешеходни пътеки. Регионалното министерство ще изработи до края на април регистър на пътеките в страната.

Вътрешният министър представи статистика с числа за броя нарушения по градове, а в обобщение заяви, че 2/3 от пътеките не отговарят на законовите изисквания. Радев повтори думите на Цацаров, че такава цялостна проверка се прави за пръв път и досега в страната не е имало пълната картина. Той обаче побърза да уточни, че МВР е издавало и досега разпореждания на кметовете да привеждат в съответствие със закона пешеходните пътеки. Те са три вида М8 1 или т.нар. „зебра“, М8 2, която е с прекъсната линия и повдигнати пътеки. Иначе проверката е обхванала всички общо 13 981 пътеки в страната като средно всяка областна дирекция на МВР е проверило 499.

Неправилно са били маркирани 1501 пътеки, тип „Зебра“. В 18 % от случите те са разположени на места, където движението се регулира със светлинни сигнали. 53 % от „зебрите“ са разположени на разстояние по-малко от 250 метра една от друга. Пред 10 462 „зебри“ липсва пътен знак.

363 пътеки от вид М8 2 са били маркирани неправилно, 45 % са разположени на място, където движението се регулира със светлинни сигнали, 65 % са разположени на по-малко от 250 м една от друга, 3044 са без поставен пътен знак, обясни Радев.

Допълни, че са проверени 980 повдигнати пътеки, от които 244 са неправилно маркирани. При 642 повдигнати пътеки липсва пътен знак.

На въпрос, зададен към Радев, защо не може да има и пешеходна пътека и светофар, отговори регионалният министър Нанков, който отбеляза, че именно затова една от задачите на двете министерства след проверката е да предложат законодателни промени. На друг въпрос на журналисти как ще процедира МВР да привикне хората, че няма да могат вече да пресичат на пътеки, които подлежат на премахване, защото са разположени твърде близо, Радев заяви - съгласен съм, че това е важен въпрос и коментира, че трябва да се намери начин да се свикнат с новото положение без да стават инциденти.

Допълни го главният прокурор, който изрази предположение, че МВР ще приоритизира и ще започне първо с пътеките с недобра маркировка и след това ще премине към премахване на излишните. Цацаров също така обобщи, че според него най-големият проблем не били цветните пътеки, който проблем той не подценява, а това, че са разположени много близо една до друга, което създава условия за катастрофи. Това бе потвърдено и от министър Нанков, който в отговор на въпрос посочи, че по-често са случаите на излишни пътеки, отколкото тези, в които липсва пътека, където трябва да има.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини