Колко енергия е необходима, за да захраните дома си за 1 ден

Като добър консуматор домът ви, вероятно, е пълен с техника, работеща на ток. За генериране на необходимото количество енергия се използват газ, въглища, петрол, слънцето, водата и ядрено гориво. Как биха стоели нещата, ако домът ви разчиташе на само един от тези източники?

Слънчеви панели

Ще са ви нужни: 40 квадратни метра

Един 300-ватов слънчев панел с площ 1.5 квадратни метра превръща слънчевата светлина в 1.2 киловатчаса енергия. Това означава, че ще се нуждаете от приблизително 25 панела, за да захраните дома си.

Природен газ

Ще се нуждаете от: 9 кубични метра

Природният газ е по-чист и евтин от въглищата, освен това е в изобилие, благодарение на фракинга. Ето защо наскоро той изпревери всички останали енергийни източници. За да захраните дома си, ще са ви нужни около 41 пълни вани на ден.

Вятър

Ще са ви нужни: 54 секунди

Ако вятърът е силен и постоянен, една обикновена турбина би могла да произведе 2 мегаватчаса електричество на час. За работата на крушите и телевизора у дома ще ви е нужна по-малко от минута.

Вода

Ще са ви нужни: 90 000 литра

Преминаването на водата от басейн с 60 квадратни метра площ през турбините на язовир ще произведе нужното за домакинството ви електричество за по-малко от секунда. Това прави водата най-продуктивния източник на възобновяема енергия.

Въглища

Ще са ви нужни: 15 кг

Това е най-мръсното изкопеамо гориво, което напоследък губи битката с природния газ. Въглищата все по-рядко се използват за генериране на електричество. За да захраните дома си за ден, ще ви е нужно количество приблизително колкото 2 топки за боулинг.

Обогатен уран

Ще са ви нужни: 0.0003 кг

Ядреното делене произвежда огромно количество енергия. Нужно е нищожно количесто уран – по-малко от теглото на кламер, за да превърнете водата в пара, която задвижва турбината и в крайна сметка произвеждата необходимата ви енергия.

Нефт

Ще са ви необходими: 11 литра

Този вид гориво задвижва повечето автомобили, камиони и самолети. Напоследък то съставлява все по-малка част от жилищното електричество. За захранването на домакинство за 1 ден, ще са ви нужни около 6 двулитрови бутилки кока кола.

Източник: popsci.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини