След огнената стихия в Гърция: десетки потресаващи истории и един въпрос

Огнената стихия е овладяна, но кошмарът продължава: изпод пепелта изплува трагедията на десетките хора, загинали при унищожителните пожари край Атина. Гърците още са в шок, но съвсем скоро ще започнат да задават въпроси.

"Статистиките не кървят. Важни са детайлите" - писателят Артур Кьостлер пише тези две изречения в памет на милионите жертви на тоталитарните режими през 20 век, като в същия текст обяснява: „Куче, прегазено от автомобил, разтърсва емоционалното ни равновесие и дори храносмилането ни, докато [статистиката за] един милион убити евреи предизвиква само леко неразположение".

В статия по повод опустошителните пожари в Гърция балканският специалист на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" Михаел Мартенс твърди, че именно тази известна сентенция на Кьостлер е много добра илюстрация на онова, което излъчват от вчера гръцките телевизионни канали:

Ужасът продължава

„Горските пожари са погасени или под контрол, непосредствената опасност отмина. Но ужасът продължава. Спасителните екипи ровят по цял ден в пепелищата на курорта Мати и на другите селища, които в понеделник бяха унищожени от огнената стихия. И в руините отново и отново се натъкват на овъглените трупове на хора, които са били изненадани от пламъците.

В Атина се разказват потресаващи истории. Например за онова 13-годишно момиче, втурнало се да бяга от огъня, който вече бил подпалил дрехите му. Детето намерило смъртта си, падайки по една урва. Един от спасителите пък разказва за автомобил, в който открил два овъглени трупа на хора на средна възраст, които държали раници. Но като се вгледал, разбрал, че „раниците" всъщност са трупчетата на две деца, които в последните минути от живота си са се вкопчили в своите родители. Десетки подобни истории се разказват в района на катастрофата. И затова няма да е учудващо, ако в тези дни и нощи, в които статистиката се превръща в детайли, все повече гърци са преследвани от кошмари", пише Михаел Мартенс.

Кореспондентът на ДВ в Атина Флориан Шмиц също смята, че емоциите в Гърция са достигнали точката на кипене, което със сигурност няма да остане без политически последствия. В своя репортаж той между другото пише:

„От утре започва анализът на причините. Ясно засега е едно: тежкото засушаване и температурите около 40-те градуса бяха създали идеални предпоставки за пожарите. А след като силните ветрове подхраниха пламъците, огънят се разпространи толкова бързо, че за спасителните екипи беше почти невъзможно да предотвратят най-лошото. Много хора подозират подпалвачество, което не би било нищо ново. Не само в Гърция - в страни като Италия, Испания или Португалия също нерядко има случаи на умишлени палежи в защитени територии с цел да се усвоят парцели за строителство. Възможно е пожарите край Атина да са предизвикани и от нечия небрежност. Но засега това са само предположения.

"Божие наказание"

Единствено православният епископ Амвросий от Калаврита още в понеделник знаеше кой е отговорен за катастрофата: според него пожарите били Божие наказание за премиера-атеист Алексис Ципрас. Много гърци го осъдиха с необичайна острота заради това обвинение. Дори самата църква се дистанцира от Амвросий, а един млад духовник заяви публично, че епископът „най-сетне трябва да си затвори устата".

Ако оставим настрана „прозренията" на Амвросий, в момента всички са се съсредоточили върху справянето с кризата. Лидерът на опозицията Кириакос Мицотакис, който обикновено не пропуска възможност да дискредитира Ципрас, засега се въздържа от критики. Траурни церемонии, срещи с пострадалите и с доброволците: след многобройните изгубени политически битки, сега Мицотакис се бори за народната любов. Защото догодина идват парламентарни избори. А опонентите на сегашния премиер дори се надяват на предсрочни избори.

Един закон може и да ги доближи до тази цел. Ръководителят на гръцките пожарникари-доброволци Никос Сахинидис отправи тежки обвинения срещу правителството. Неговата организация е специализирана в потушаването на горски пожари. Но един закон от 2014 година забранява на доброволната пожарна да погасява пожари по своя инициатива. Борбата с огъня, според този закон, е работа на професионалната противопожарна охрана. А поради кризата тя страда от хроничен недостиг на хора. Сахинидис твърди, че с помощта на опитните доброволци катастрофата нямаше да достигне тези измерения.

Ципрас е под натиск

Вярно, че този закон бе приет от правителството на предшественика на Ципрас - съпартиеца на Мицотакис Антонис Самарас. Но въпреки това скандалът може да засегне сегашния премиер. През август приключва кредитната програма за Гърция и Ципрас полага всички усилия да представи този факт като свой успех. В същото време обаче повечето гърци така и не усещат резултатите от колебливия икономически растеж. Мнозина критикуват Ципрас и заради споразумението за името на Македония. Обвиняват го, че този компромис е за сметка на гръцката история и против волята на народа.

Накратко: обществената атмосфера е буреносна, а емоциите тежат повече от фактите. През следващите дни ще видим как политиката ще реагира на катастрофата. Сигурно обаче е едно: Гърция се намира в перманентна предизборна борба, а пожарите със сигурност ще имат и политически епилог.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини