Московски, Нанков и Радев подадоха оставки. Преглед на печата

Оставките на министрите Московски, Нанков и Радев са водеща тема за съботните вестници.

"Подаваме оставка като министри, защото носим политическа и морална отговорност. Така се прави по белия свят и ГЕРБ го прави - така министрите на регионалното развитие и на вътрешните работи Николай Нанков и Валентин Радев формулираха причините да си тръгнат от кабинета. Час и половина по-рано от публикации в медии се разбра, че е имало извънредно заседание на Министерския съвет, а премиерът е наредил на Нанков, Радев и транспортния министър Ивайло Московски да напуснат заради катастрофата край Своге от събота, в която загинаха 17 души. Тримата бяха изпратени да дадат изявления за медиите и да обяснят аргументите за оставките си. Московски не се появи пред медиите, а колегите му обясниха, че бил в болнични. Нанков и Радев обявиха, че с оставките си поемат отговорност, макар че са работили добре. Мотиви няма, разговаряхме с премиера В изявленията си и двамата министри обясниха, че нямат написани мотиви за оставките си и не е нужно. "Мотиви не сме писали. Разговаряли сме с премиера за това. Няма какво да го убеждаваме и да пишем мотиви за пред вас", каза Валентин Радев. Той отбеляза, че има и много други виновни, но кои са те ще реши прокуратурата. Николай Нанков многократно подчерта, че още в неделя е заявил готовност да поеме отговорността. Вчера след разпита му в следствието той уточни, че политическата отговорност невинаги се носи с даване с оставки и понякога се изразява "в правилното отреагиране в дадена ситуация". "Очевидно министерствата ни не са били в състояние да ни предпазят от такава трагедия", посочи Радев като причина за оставките. Колегата му допълни, че вижда проблем в комуникация между ведомствата, отговарящи за пътната безопасност. Министърът на вътрешните работи в оставка изрично подчерта, че броят на загиналите при катастрофи в България намалява в последните години, но си давал сметка, че е трудно да се обясни това при подобен инцидент. "Оставките никога не решават проблема", каза още Валентин Радев. Той обяви, че в сектора на пътната безопасност се прави революция с трите нови закона, който ще заменят Закона за движение по пътищата. Законите, които се подготвят в последните няколко месеца, все още не са стигнали до Народното събрание..." - в. "Дневник".

"В пресцентъра на МС дойдоха само двама от тримата, подали оставки - Нанков и Радев. Първият съобщи, че Московски е в болнични. "Днес премиерът ни поиска оставките. Каза: хайде, свършихте си работата. А за тези 5 дни трябваше като министри да предадем всички документи на следствието. И това свършихме за 5 дни. Поемаме политическата отговорност. Така правим ние в ГЕРБ. Иначе тенденцията е да намаляват ПТП, но ето че се случи това в Своге", каза Радев. Вътрешният министър съобщи, че "в момента правим революция с новото законодателство, което ще въведем". И тримата министри заявили още преди пет дни, че са готови да подадат оставките си, каза Нанков. Според него проблемът бил в липсата на координация между ведомствата. "Координацията между ведомствата не е била на ниво. Ако имаше ежедневен контрол по спазването на ограниченията по пътищата може би нямаше да се стигне до този инцидент край Своге", заяви той. Най-вероятно и тримата министри ще се върнат в парламента като депутати, обясни Радев. Според него това било най-логичното. Оставките трябва да се гласуват от парламента, за да станат факт. Досега с постовете си се опитаха да се разделят социалният министър Бисер Петков и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. В крайна сметка обаче и двамата останаха министри..." - в. "Сега".

"БСП пак иска оставка на цялото правителство Оставка на цялото правителство е единственият изход от политическата криза в момента. Това заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев на пресконференция в централата на партията. От БСП не са изненадани от оставките на тримата министри и смятат, че са доста закъснели. "Днес възлови министри от правителството на стабилността си отиват. Вицепремиер за пореден път истерично и остро реагира и възразява на премиера. По същество това се нарича правителствена криза", коментира Добрев. БСП настоява и за оставките на министрите Цецка Цачева - заради избягалите затворници и срива на Търговския регистър, и Румен Порожанов - заради кризата в Странджа. Според Кирил Добрев днешните оставки на тримата министри са "признание за провала на 10-годишната политика на рязане на ленти". По-важният въпрос според него обаче е - има ли взаимовръзка между строителни фирми и политически лица. Докато не се отговори на този въпрос, няма да стане ясно защо има некачествени пътища и защо умират хора по тях, смята той. На въпрос дали БСП чувства отговорност за състоянието на пътищата Крум Зарков заяви, че това кой носи отговорност и каква е тя трябва да кажат компетентните органи. БСП няма никакво участие, нито вина точно за този участък, заяви Георги Свиленски. Нито при стартирането, нито при пускането на този участък БСП има участие, допълни той. Камилите се сменят, керванът си върви, и от 10 години този керван се води от един и същи човек, коментира Кирил Добрев. "Днес е актуална темата с Лиляна Павлова, защото й търсим упорито работа", каза той и допълни, че от БСП предлагат тя да стане министър на вътрешните работи. След Бъчварова всеки един може да управлява това министерство, коментира той. По думите му политическата задача на БСП е сваляне на това управление. Колкото по-бързо има предсрочни избори, толкова по-добре БСП е изпълнила своята политическа задача, допълни той..." - в. "Стандарт".

"ГЕРБ: Кога БСП и Корнелия Нинова ще поемат политическа отговорност? Кога БСП - Техноимпекс и Корнелия Нинова ще поемат политическа отговорност? Това попита на пресконференция във Варна депутатът от ГЕРБ Тома Биков. БСП - Техноимпекс и тяхното говорене по темата за корупцията нямат абсолютно никакво значение, а причината е, че това са хора и партия, които организираха модел на управление, наречен от медиите "батко и братко", при който директор на агенцията за пътна инфраструктура раздаваше обществени поръчки на брат си. Заради това бяха спрени европейски пари, и автомагистрала "Тракия" и строителството й се проточиха във времето, а за това никой не пое политическа отговорност, обясни той. Никой не пое политическа отговорност за спирането на европарите при двете правителства на БСП- Техноимпекс - на Станишев и на Орешарски, допълни той. "Не приемаме господин Кирил Добрев да говори за корупция, ще го повтаряме на всяка пресконференция. Ако той продължи да говори за корупция, следващият, който трябва да говори за организирана престъпност, вероятно трябва да е Димитър Желязков-Очите. Трябва и той да почне да им се явява на пресконференциите. Никой не пое отговорност и за връзките на БСП-Техноимпекс с него", заяви още той..." - в. "24 часа".

"Валери Симеонов недоволен от оставките на министрите, не го питали Оставките на тримата министри - Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев, не са съгласувани с коалиция "Обединени патриоти" (НФСБ, ВМРО и Атака), което а абсолютно нарушение на политическото споразумение с партия ГЕРБ. След като премиерът Бойко Борисов се допитва лично до мен и останалите мои колеги от ОП за всякакви неща, редно беше и сега да се обърне към нас. Това заяви вицепремиерът по икономическата и демографската политика и лидер на "Национален фронт за спасение на България" Валери Симеонов, съобщават от НФСБ. "Това е като при еднолично управление и не може да задоволи нашите коалиционни отношения. Освен това не виждам какво общо имат с инцидента в Своге Валентин Радев и Ивайло Московски", каза Валери Симеонов. Ще седнем с коалиционните ми партньори да обмислим ситуацията. Трябва да видим как и защо се случва това, след това ще видим как ще действаме, допълни вицепремиерът." - в. "24 часа".

Вестниците отделят място и на обществените реакции по темата.

"Отново протест в Своге, хората не са удовлетворени от оставките в кабинета Хора от Своге отново се събраха на протест след автобусната катастрофа, при която загинаха 17 души. Те не са удовлетворени от министерските оставки и настояват за незабавни мерки и ремонт на пътя, съобщи Би Ти Ви. "Няма да се приберем по домовете си, искаме не само нашият път да се оправи, а и пътищата в цялата държава", каза Яница Фазлийска. Хората в Своге също започнаха да събират подписи в защита на обвинения шофьор Григор Григоров." - в. "24 часа".

"Николай Колев-Босия, който вече 81 дни е в гладна стачка с искане за оставката на транспортния министър Ивайло Московски, днес прекрати протеста си. Това потвърдил самият той пред "Дневник". "Пия първия си чай с лъжичка мед, направих си го след новината за оставката", казал Колев. Той започна протеста си на 13 юни с искане на оставката на транспортния министър Ивайло Московски, а в последствие добави и още искания за оставки в транспортния сектор. Той добавил, че действията му няма да спрат дотук, а ще продължи с инициативите за прекратяване на корупцията на всички нива. По-рано стана ясно, че министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на регионално развитие Николай Нанков и министърът на вътрешните работи Валентин Радев са депозирали оставките си. По думите на вътрешния министър Радев по този начин ще понесат политическата отговорност за трагичния инцидент край Своге. В последния ден на август Бойко Борисов поиска оставките на министрите Московски, Нанков и Радев заради трагедията край Своге в събота." - в. "Стандарт".

В. "Труд" публикува писмо на Камарата на строителите, с което те изказват възмущението си от внушенията на президента Радев: "Камарата на строителите в България (КСБ) изразява своите искрени съболезнования към близките на загиналите и към пострадалите от тежкия инцидент край Своге. Инцидентът на пътя за Своге е голяма човешка трагедия. Свидетели сме на сериозната ангажираност на всички разследващи органи и желанието им виновните да бъдат разкрити и да понесат своята отговорност. Ние вярваме, че следствието и прокуратурата ще установи причините и виновниците за инцидента. За съжаление една трагедия се политизира и използва, като се поставя негативен знак върху строителния бранш като цяло и се омаловажават огромните усилия и постигнатото в модернизирането на инфраструктурата и строителството на важни обекти на фирмите, които работят при стриктно спазване на законовите изисквания и нормите за безопасност. КСБ счита, че твърдения за "порочни системи в обществените поръчки, строителството", "изядени" пари и вихреща се "безнаказаност" са необосновани и безотговорни, част от политическото говорене, без никаква аргументираност, което показва тенденциозност и създава негативни нагласи в обществото към един от браншовете с основен принос към икономиката и осигуряващ сериозна заетост. Внушенията, които отправя президентът Румен Радев за строителния сектор, не са за първи път. КСБ не приема използването на президентската институция за разпространение на откровено неверни твърдения, които могат да доведат до сериозни икономически вреди на бранша и уронват авторитета на строителната професия! Това говорене е изключително опасно, то ще доведе до блокиране на европейски средства, фалит на фирми, драстично увеличаване на безработицата, стачки и негативен имидж на България. Българските строители не са крадци и престъпници, а създават блага за България! Напомняме, че в Централния професионален регистър на строителя на КСБ са вписани над 5100 фирми, които осигуряват работа на над 200 хил. души и препитание на близо 1,5 млн. българи. Голяма част от тези хора вероятно също са гласували за президента Радев, чиито са тези твърдения. Призоваваме президента г-н Радев да се извини на тези 200 хил. души, работещи в строителния бранш! Строителният отрасъл е изправен пред огромни предизвикателства, спирането на стартирали и забавянето на реализацията на предстоящи важни инфраструктурни проекти може да доведе до сериозни икономически последици за България, както и до критично задълбочаване на и без това тежкия проблем с липсата на кадри, които просто ще напуснат страната, търсейки по-стабилен трудов пазар. Г-н президент, ако продължавате по този начин, много е вероятно след 6 месеца да няма кого да обвинявате!"

Всекидневниците съобщават и за първото доказано огнище на африканска чума у нас.

"В село Тутраканци, Провадия е установено първото огнище на африканска чума по свинете у нас. Това съобщи д-р Георги Чобанов от агенцията за безопасност на храните, предаде "Фокус". В имота са отглеждани 7 прасета. "На този етап информацията, която имаме, потвърждава наличие на огнище на африканска чума в страната. Има процедура, която позволява няколко варианта за утилизиране на труповете, един от тях е загробване на място. Това се предпочита при заразните заболявания, за да не се създава допълнителен риск", заяви той. Това е първата положителна проба в страната, въпреки че досега е имало много сигнали. Чобанов посочи, че вчера в Румъния е открито ново огнище, което на около 1,5 км. от границата. "Очаквахме там да има установена зараза. На този етап мога да кажа, че заразата в страната е проникнала по аналогичен начин, както в Румъния - пренесена е от човек", заяви Чобанов. По думите му заразата се разпространява лесно и затова ще бъде ограничен достъпът на странични лица до огнището. "Вирусът на африканска чума е изключително устойчив и лесно разпространим. Той засяга всички видове свине, диви и домашни, включително и декоративните прасета, които се отглеждат като домашни любимци. Заразата може да бъде разпространена с дрехи и продукти от инфектирани животни, както и с транспортни средства", обясни Чобанов. Около 68 хил. са регистрираните прасета в свинекомплекси във Варненска област, заяви областният управител Стоян Пасев. В с. Тутраканци пък са регистрирани още 23 прасета. Ако повторните проби при тях са положителни, вероятно ще бъдат унищожени, обясни той. По-рано в селото бе засилено е полицейското присъствие във връзка със забраната за придвижването и транспорта на свине заради сигнала, свързан със съмнение за огнище на африканска чума. По сигнал за съмнение за африканска чума по свинете, Българската агенция по безопасност на храните взе проби от заден двор в провадийското село Тутраканци, където са умрели две прасета. Със заповед на директора на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна д-р Златина Димова е наложено временно ограничаване на придвижването и транспорта на свине и продукти от свински произход в 3-километровата зона от района. В тази зона попада още едно село - Бозвелийско - обясни Димова. Там има 58 прасета. Ако положителните резултати от първата проба се потвърдят, животните в 3-километровата зона ще бъдат умъртвени, заяви Димова. Частните дворове в 10-километрова зона пък ще се наблюдават за поява на заразата..." - в. "Сега".

"Първи случай на африканска чума по свинете в България беше потвърден днес, след като бяха взети проби в провадийското село Тутраканци, съобщава "Фокус". На специална пресконференция във Варна представители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърдиха, че пробите са положителни. В селото има засилено полицейското присъствие, след като беше издадена забрана за придвижването и транспорта на свине. Със заповедта на директора на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна Златина Димова е наложено временното ограничение в 3-километровата зона от района. В населените места в района ще започне преброяване и актуализация на данните за домашните свине и животновъдните обекти. Ще се правят и ежеседмични клинични прегледи. Животните ще бъдат умъртвени веднага В засегнатия животновъден обект са отглеждани общо 7 прасета за угояване. Животните ще бъдат умъртвени, а собствениците им ще получат обезщетение На извънредна пресконференция изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев уточни, че още тази вечер животните ще бъдат умъртвени. По думите му през последните две години държавата се опитала да направи всичко възможно чумата да не влезе в България, но вирусът бил "изключително агресивен и устойчив." "Мерките, които взимаме, са най-вече да опазим индустрията, иначе ще има сериозни икономически последици. Ние имаме изключително добра индустрия, която като мениджмънт се равнява с най-развитите страни. Опасността идва от прасетата от "заден двор", защото практиката е такава, че стопаните обикновено правят единичен опит да си лекуват прасетата и ако това не се случи, ги приколват", каза още той и обясни, че африканската чума не е опасна за хората. Как се предава вирусът? "Най-често заразата се предава чрез месото. Вирусът се предава и от опаковки, в които е имало заразено месо. Затова сме предвидили мерки, свързани с контрол върху обсегите, които са около сухоземната граница с Румъния, и с контрол по внасянето на месо от свине. Но рискът е огромен, защото хващаме не само продукти, а и месо в багажници на автомобили - хората са тръгнали на почивка и си носят храна за пикник", добави Илиев. "Затова и с АПИ сме се разбрали всички паркинги, където спират автомобилите, да бъдат почиствани и боклуците да бъдат своевременно унищожавани. Под контрол са и корабите и фериботите. Това се отнася за всички граници на България", обясни още Илиев. Това е трети случай със съмнения за африканска чума по свинете, като предишните два сигнала след съответните лабораторни изследвания показаха отрицателни за чумата резултати. Областният управител на Варна Стоян Пасев ще свика спешно заседание на Областния кризисен щаб по бедствия и аварии. Вече е забранена търговията, придвижването и транспорта на домашни свине в областта с изключение на тези, предназначени за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар или на такива преминаващи транзит..." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини