Приключения на лента = Кино за пътешественици в Асеновград

Асеновград за пръв път ще бъде домакин на издание от фестивала „Кино за пътешественици”. От 4 октомври жителите и гостите на града ни ще имат възможност чрез езика на киното да пътуват из различни точки на земното кълбо, да опознават нови светове и се срещат с колоритни и невероятни персонажи. Прожекциите на филмите ще бъдат всеки четвъртък от 18:30 ч. в зрителната зала на Стария съвет (ул. „Цар Иван Асен II” 38).

Цената на билета е 4 лв.

Програма:

4 октомври
“С кану по Амазонка“ (Официално откриване)

Британски документален филм на Бенджамин Сад и Джеймс Тръндъл от 2017 г. Двамата пътешественици плават по река Амазонка. Приключението е с продължителност два месеца сред племето хуаорани. То се осъществява с лодка – еднодръвка, като започва от Еквадор.

11 октомври
“Меден месец на път“

Британски документален филм от 2014 г. Майк и Алана са младоженци и решават да подложат брака си на изпитание, като заминат на сватбено пътешествие - 31 000 км върху седалката на мотор, от Аляска до Аржентина. За 207 дни по пътя си срещат 116 двойки - от ортодоксални християни и полигамни протестанти, до суингъри и порно актьори. Всички те им дават своите брачни съвети.

18 октомври
“Пътят Камино и нетипичните пилигрими“

Австралийски документален филм. Ронан О`Конър е инструктор в рехабилитационен център за лечение на наркозависими и алкохолици в Австралия. Изминал е пътя Камино пет пъти и твърдо вярва, че ходенето на големи разстояния има лечебен ефект, а класическите терапии в групата му – безспорна вреда върху зависимите. Затова той ги кани да изминат с него 800км по пътя Сантяго де Компостела.

25 октомври
“Култ“

САЩ-Ботсвана-Египет-Етиопия-Канада-Китай-Франция-Хаити-Индия-Израел-Япония-Кения-Ливан-Мадагаскар-Мианмар-Непал-Холандия-Пакистан-Перу-Филипини-Полша-Русия-Саудитска Арабия-Сиера Леоне-Испания-Украйна (2016)

Над 40 филмови дейци от цял свят разказват вълнуващата история за едно пътешествие в търсене на вярата. Докато един монах катери планината 1000 дни в уединение, за да извърви своя духовен път, филипинец виси прикован на кръста с пирони, за да изпита истинската болка. По същото време в Мадагаскар празнуват - отварят гробници и обръщат костите на мъртвите, защото вярват, че това ще им донесе късмет. В Япония, двама влюбени отиват в храм, за да погалят един от многото каменни фалоси, с надеждата да се сдобият с дете. Свещените ритуали за едни, са богохулство или чиста лудост за други. Някои са близо до Бога в самотата и мъката, други - в кръвопролитието, а трети – в шумните веселби. 25 страни по света показват богомолци, ритуали и различни религиозни практики, хора, които са обединени от нуждата да се обърнат към Бога. Всички те се уповават на нещо непознато, наричат го „Бог“ и му се молят. Всички те издигат своя личен култ.

1 ноември
“С Тук-тук из Етиопия“

Италия-Етиопия (2016). Те са в Етиопия за първи път: 3 отбора и 3 моторикши. Те са 18 пътешественици, готови да изминат 2500 км в дивото за 18 дни, без да знаят какво им предстои. Тръгват от Адис Абеба, за да стигнат чак до долината на река Омо и да се срещнат с африкански племена: с белязани жени, които са готови да понесат стотици удари, спазвайки местните традиции и с голи момчета, които прескачат биволи, за да станат мъже. Зад гърба им остават хиляди километри, изминати на три колела, по черните пътища на непозната земя. Каква е тяхната мисия? Да покажат на света как да живее „на бавни обороти“ и да докажат, че не е страшно понякога да се изгубиш насред пустошта.

8 ноември
“Вземи красивото с теб“

През април 2009 г. американците Брайс Лемън и сестра му Алиса продават цялото си имуществото и заминават, надявайки се за тях това да бъде едно духовно пътешествие по целия свят. Но това, което откриват, надминава очакванията им. Те осъзнават, че от индианското племе Малеку и древните египтяни - до съвременния свят, всеобщото търсене на щастие е това, което в крайна сметка ни обединява. Заснет в 27 държави в продължение на 10 месеца филмът носи посланието, че най-важното нещо за всички нас е да намерим вътрешната красота.

15 ноември
“Да нагазиш в Ниагара“

САЩ/Канада/Мексико (2015). Да нагазиш в Ниагра, да се потопиш в Ниагара или направо да се метнеш в Ниагара с кану-каяк – филмът ни представя мексиканеца Рафа и неговата подготовка за най-голямото предизвикателство в живота му – спускането по Ниагарския водопад. Залозите са буквално живот и смърт, а водата живее собствен живот и взема своите решения.

22 ноември
“Исландия наведнъж“ (Закриване на фестивала)

Исландия наведнъж“ е филм за най-северната държава в Европа, известна с Бьорк и гейзерите си. Повече за Бьорк може да видите във видеото за концерта й Biophilia по време на същия фестивал, но за гейзерите, северното сияние и всички други чудатости на острова Исландия ще научите именно от този филм.

Събитието е факт благодарение на усилията на местния ентусиаст и пътешественик Георги Сердарев със съдействието на сдружение „Позор”, създател и организатор на фестивала в София, „Гръндж медия” – Асеновград, и Театрална работилница за мечти – Асеновград.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини