Южна Корея отговори на Тръмп, не се нуждае от разрешението на САЩ за КНДР

Република Корея като независима държава не се нуждае от разрешение от страна на САЩ в случай на едностранна отмяна на санкции срещу КНДР и забележките на американския президент Доналд Тръмп по този въпрос са неправилни, съобщават "Чосун Илбо" и "Йонхап", цитирани от ТАСС.

"Думата "разрешение" е погрешна, по-скоро става въпрос за консултация и координация. Тръмп трябваше да каже, че Южна Корея няма да отмени санкциите с КНДР без консултации и координация със Съединените щати", коментира съветникът на президента на Южна Корея Мун Чун Ин.

"Южна Корея е независима държава, как може американският президент да говори така. Защо да следваме Съединените щати просто така", допълва съветникът.

КНДР продължава да настоява, че разполагат 20-30 ядрени бойни глави, докато САЩ оценяват броя им на 60-65 и "дори ако Север заяви, че има 20 бойни глави, Съединените щати ще продължат да се съмняват и преговорите им ще се провалят", добави той.

На парламентарното изслушване на 11 октомври стана ясно, че Сеул обмисля възможността за облекчаване на режима на санкции срещу Пхенян.

Едностранното премахване на санкции би било значителна символична стъпка, тъй като в голяма степен дублират ограничителните мерки, наложени от Съвета за сигурност на ООН.

Същият ден "Ройтерс" информира, че запитан за информацията, че Сеул може да отмени някои санкции, Тръмп коментира: "Те няма да го направят без позволението ни. Те нищо не могат да направят без нашето разрешение".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини