Хакери откраднали данни на 120 млн. потребители на Фейсбук, предложили акаунти по 10 цента

Хакери твърдят, че разполагат с данни на 120 млн. потребители във Фейсбук. Те предложили профили за продан на цена от 10 цента, съобщи руската служба на Би Би Си. 

През август е регистриран сайт с име Fbserver – на името на пакистанец, но за контакт е посочена поща в руския mail.ru.

Месец по-късно в хакерски форум потребител предлага 120 млн. Фейсбук профила за по 10 цента.

Част от информацията се появява и безплатно, именно на Fbserver - информация за 257 000 профила, като при 81 000 от тях са достъпни дори личните съобщения. 

Руската служба на Би Би Си не може да потвърди, че хакерите действително имат данни от 120 млн. акаунта, но се свързали с част от потребителите, чиито лични съобщения са публикувани, и те потвърдили, че това са техни профили и съобщения.

В началото на октомври Fbserver спира да работи, но на два пъти се появяват негови "клонинги". 

От компанията за киберсигурност Digital Shadows са направили анализ на хилядите качени на хакерския сайт профили и сред тях има хора от цял свят.

Най-много обаче са потребителите от Украйна - 47 000 профила, и Русия - 12 000 профила, затова специалисти виждат руска следа в хакерската атака. 

От Фейсбук обявиха, че са запознати с казуса, но по думите им в случая не става въпрос за пореден пробив на сигурността.

От компанията уточниха, че са се свързали с компанията собственик на браузърите и с властите, и зловредните разширения вече са свалени, а данните в тях са недостъпни.

Според компанията няма връзка между пробивите на сигурността през последните месеци и този случай.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини