Откриха звезда от времето на Големия взрив в Млечния път

Астрономите са забелязали звезда на възраст около 13,5 милиарда години в нашата галактика Млечния път.

Звездата се нарича 2MASS J18082002-5104378 B и може би е една от най-старите звезди във Вселената. Откритието е направено само защото тя има звезда спътник и астрономите наблюдавали него.

Астрономите смятат, че звездата е времето малко след Големия взрив заради металното ѝ съдържание. В най-ранната Вселена нямало метали. Те са се образували в ядрата на първите поколения звезди и се разнесли из космоса след "смъртта" им. Този материал след това се участва в образуването на нови звезди, като всяко следващо поколение става все по-богато и по-богато на метали. Колкото по-млада е звездата, толкова по-голямо е металното съдържание. За справка - Слънцето е около 100 000 звездни поколения след Големия взрив.

2MASS J18082002-5104378 B има най-ниското метално съдържание на всички звезди, наблюдавани някога - само около 10 процента от това на Земята. Откритието може да означава, че нашата галактика е много по-стара от 8-10 милиарда години, каквато е приетата от учените възраст на Млечния път.

Звездата е малка, само около 10% от масата на Слънцето, точно на ръба на долната граница за изгаряне на водорода.

"Никога не сме откривали звезда с толкова ниска маса и направена от толкова малко метали", каза астрофизикът Андрю Кейси от университета "Монаш" в Австралия.

"Това откритие ни казва, че първите звезди във Вселената не трябва да са били само масивни звезди, които са умрели отдавна.Тези древни звезди може да са се образували от много малки количества материал, което означава, че някои от тези реликви от времето скоро след Голямия взрив днес може да съществуват, което ни дава нова гледна точка за формирането на звезди в ранната Вселена!"

Малкият размер на 2MASS J18082002-5104378 B е причина звездата да остане незабелязана толкова дълго, въпреки че е в Млечния път. Тя е невероятно слаба. Единствената причина, поради която е забелязана, е, че има спътник. Когато астрономите изучавали тази звезда, те забелязали слабото движение на 2MASS J18082002-5104378 B.

Спектроскопският анализ разкрил рекордно ниската металичност на звездата и анализът на орбитата ѝ в разкрил, че е родена в Млечния път.

Самото съществуване на звездата е предизвикателство за популярните понятия за това, как изглежда една много стара звезда. Оказва се, че те не всички са огромни, далечни, вероятно отдавна мъртви и вече изчезнали, както смятат учените още от 90-те години на миналия век.

Всъщност, според изчисленията, една малка звезда вероятно би могла да живее милиарди години.

"Масивните звезди живеят бързо и умират млади, но по-малко масивните звезди, да речем 20 процента по-леки от нашето Слънце, могат лесно да живеят 13 милиарда години ", казва Кейси.

"Проблемът е, че астрономите отдавна са приели, че първите звезди във Вселената са били масивни и следователно никоя от тях не трябва да е оцеляла до наши дни. Това откритие помага да се промени всичко това: показва, че древните звезди могат да бъдат с много малка маса, което означава, че някои от най-старите звезди във Вселената все още може да бъдат открити днес."

Има още няколко древни звезди, които се скитат из Млечния път, като червения гигант HE 1523-0901, мистериозната звезда Methuselah, чиято възраст е изчислена на 14,5 милиарда години (което противоречи на възрастта на Вселената, но не е напълно лудо).

Но от гледна точка на малкия размер и ниската металичност, 2MASS J18082002-5104378 B се отличава. Съставът ѝ е много по-близо до материала, който изпълнил Вселената след Големия взрив, преди да бъде преобразуван от няколко поколения звезди.

И тъй като е толкова малка, слаба и трудно видима, възможно е да има много повече малки и леки звезди без метал. Съществуването на 2MASS J18082002-5104378 B представлява много добра теоретична и наблюдателна причина да вярваме, че съществуват и други като нея, казват учените.

"Тези звезди са изключително редки - прилича на намиране на игла на акър купове сено. Но с огромното количество данни от наземни и космически телескопи бъдещето изглежда добре и ние сме по-близо от всякога до разбирането как са се образували звездите в ранната Вселена ".

Изследванията на екипа се очаква да бъдат публикувани в Astrophysical Journal и могат да бъдат прочетени в arXiv.

Снимка: ESO/Beletsky/DSS1 + DSS2 + 2MASS

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини