Масово използвани инсектициди влияят по време на бременността на интелигентността и нервната система на детето

Изображение 1 от 2

    Специалистите в областта на общественото здравеопазване установиха, че има достатъчно доказателства, че пренаталното излагане на широко използвани инсектициди, известни като органофосфати, поставя децата в риск от заболявания на нервната система.

    В научен преглед и призив за действие, публикувани в PLOS, изследователи искат незабавна намеса на правителството (в САЩ) за премахвнето всички органофосфати.

    "Има убедителни доказателства, че излагането на бременни жени на много ниски нива органофосфатни пестициди е свързано с по-нисък коефициент на интелигентност и трудности при ученето, паметта или вниманието на децата им", заяви главният автор Irva Hertz-Picciotto, професор по обществени здравни науки, на UC Davis Environmental Health Sciences Center и изследовател в UC Davis MIND Institute.

    "Въпреки че един единствен органофосфат - хлорпирифос, е в националния фокус, нашият преглед обединява целия клас от тези съединения", добавя ученият.

    Първоначално разработени като нервни газове и военни оръжия, днес органофосфатите се използват за борба с насекоми във ферми, голф игрища, търговски центрове и училища. Те убиват вредителите, като блокират нервната сигнализация.

    Хората могат да влязат в контакт с тези химикали чрез храната, която ядат, водата, която пият, и въздуха, който дишат. В резултат на това органофосфатните пестициди се откриват в по-голямата част от жителите на САЩ, според изследователите.

    Увеличени рискове дори при малки експозиции

    Макар съществуващите ограничения върху органофосфатите да са намалили експозицията (излагането на действието им), авторите на материала казва, че това не е достатъчно. Въз основа на повече от 30 епидемиологични проучвания и резултати от експериментални проучвания върху животни и клетъчни култури те смятат, че доказателствата са ясни: Експозицията на органофосфати преди раждането, дори на нива, които понастоящем се считат за безопасни, е свързана с по-лошо когнитивно, поведенческо и социално развитие.

    "Не е изненадващо, че проучванията потвърждават, че тези химикали променят развитието на мозъка, тъй като първоначално са проектирани да повлияят неблагоприятно на централната нервна система", казва ученият.

    Въпреки нарастващите доказателства за вреди и препоръките от научни съветници и учени в Американската агенция за опазване на околната среда, много органофосфати остават в употреба. Това може да се дължи отчасти на това, че текущите експозиции на ниско ниво обикновено не предизвикват видими краткосрочни клинични симптоми, което води до неправилно предположение, че тези експозиции са без значение, според авторите

    "Очевидно е, че острото отравяне е трагично, но проучванията, които прегледахме, показват, че ефектите от хронични експозиции на ниско ниво върху функционирането на мозъка продължават през детството и в юношеството и могат да останат през целия живот, което също е трагично ".

    Препоръки за защита на децата

    В допълнение към провеждането на научния преглед, авторите предлагат препоръки за значително намаляване на експозицията на органофосфати, включително:

    - Отстраняване на органофосфатите от селскостопански и неземеделски приложения и продукти
    - Проактивно наблюдение на източниците на питейна вода за нивата на органофосфатите
    •- Създаване на система за отчитане на употребата на пестициди и заболявания

    Докато не се стигне до забрана, рецензентите препоръчват:
    - По-голямо медицинско и сестринско образование по отношение на органофосфатите за подобряване на лечението и обучението на пациентите за избягването им
    - Обучение на селскостопански работници на техните езици за правилното боравене и прилагане на органофосфатни пестициди
    - По-широко използване на по-малко токсични алтернативи и преход към устойчиви мерки за борба с вредителите

    ________________

    На картата: Средно годишно количество тонове ОП пестициди, използвани в селското стопанство, по страни, 2010-2015.
    По-тъмното оцветяване показва по-голяма употреба. Сивото оцветяване показва, че няма данни за периода. За държавите с налични данни за някои, но не всички години през периода 2010-2015 г. са били използвани наличните данни за този период.

    Източникът на данните за САЩ:
    U.S. EPA. Report of Pesticide Industry Sales and Usage, 2008–2012 Market Estimates. United States Environmental Protection Agency, Washington, DC; 2017 [cited July 11, 2018]. Available from: https://www.epa.gov/sites/production/files/2017-01/documents/pesticides-industry-sales-usage-2016_0.pdf

    За всички останали страни: 
    Pesticides Use Data [Internet]. 2017 [cited June 28, 2018]. Available from: http://www.fao.org/faostat/en/#data/RP

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини