23 °C

Българската армия е без доставчик на храна от три години

Българската армия е без доставчик на храна от три години, научи bTV. Причината е висящата процедура по избор на доставчик. В разследването на Петър Нанев става ясно, че Министерството на отбраната харчи близо 31 млн. лв. без обществена поръчка.

По думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, в Комисията по отбрана в Народното събрание се лобира за определена фирма. Заместник-председателят на Комисията Николай Цонков заяви в „Тази сутрин”, че са получили писмо от фирма, участвала в търга.

„То беше адресирано до всички членове на Комисията по отбрана. Битката е за едни средства, които се разпределят за храненето на армията. Повдигането на въпроса започна от Министерство на отбраната с внесен законопроект за промяна на начина, по който се осигурява безплатна храна и ободряващи напитки. Той съвсем бързо беше изтеглен обратно, не беше допуснат за разглеждане по незнайни причини”, каза Цонков.

По думите на депутата от БСП е спорно защо законопроектът не е приет. Според него проблемът е в управляващото мнозинство.

Нещо се пропуква между ГЕРБ и Обединени патриоти. Ние сме коректив и искаме да се решат проблемите в армията. Този проблем е от 2015 г., той не е на Каракачанов, той е наследен. От 2007 г. са проведени три обществени поръчки. През 2011 г. има някакви съмнения за неспазване на закона, но фирмите са доставяли храна. 2015 г. – по незнайни причини, три години се водят дела”, посочи зам.-председателят на Комисията по отбрана.

Николай Цонков обясни, че през 2007 г. в търга са участвали четири фирми, през 2011 г. – две.

„През 2015 г. започна една съдебна сага. Има проблем, борба между двете управляващи партии в коалицията. Там е заровено кучето. Тук вина има и министерство на отбраната – има проблем при изготвянето на обществените поръчки, че не са си усъвършенствали начина, по който се възлагат обществените поръчки”, допълни Цонков.

Иван Пейков от Отбранителна аквизиция към Министерство на отбраната поясни, че в момента не се правят обществени поръчки, а се дават пари на военнослужещите.

„Това означава да получат левовата равностойност на това, което им се полага за храна. До промяната на Наредба Н5 през септември, няма провеждани обществени поръчки за хранене. Ежемесечно се дава тази левова равностойност, изчислява се в зависимост от категорията на съответните военнослужещи”, каза Пейков.

Служителят на военното ведомство обясни, че парите варират между 6 лв. и 10 лв. на ден.

„Когато се казва, че са похарчени 30 млн. лв., трябва да се има предвид, че по-голямата част от тези средства са предоставени, като парични средства на военнослужещите. Те ги получават заедно със заплатата си. Ако не бях запознат с истината, щях да повярвам, че министерството върши нещо незаконосъобразно. Има изключения от закона, когато имаме обучения и мисии има обществени поръчки, но не за хранителни продукти, а за готова храна – кетъринг. Това са две различни услуги”, заяви Пейков.  

Пейков призна, че има дупка в законодателството, но не посочи дали се нарушава Законът, като се изплаща левовата равностойност на военните.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
25 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
25 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
25 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
25 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
25 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
25 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
25 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
25 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
25 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
25 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
25 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
25 май 2020
Последни новини