16 °C

Пловдив 2019: Откриването в столицата на културата и какво да очакваме

Официалното и обещано грандиозно встъпване на Пловдив в ролята на Европейска столица на културата предстои тази събота. Градът под тепетата е първият български град, удостоен с тази чест, а подготовката за този момент започна още с обявяването на резултата от кандидатстването.

Не говорим само за идеята и проектирането на огромната сцена с формата на кула, която се издига на централния булевард в града. Именно там утре, 12 януари, Пловдив ще се превърне в център на европейската култура. А ето и малко повече информация за откриващите събития, които ще съпроводят спектакъла в дните 11, 12 и 13 януари.

11 януари

- През целия ден в Градската художествена галерия има детска програма, както и изложба, посветена на Кольо Карамфилов.

- Откриване на изложбата "Песента на дървото" - 17 часа, Регионален етнографски музей. В нея може да разгледаме традиционни и съвременни музикални инструменти от времето на Освобождението. Продължава до края на месеца.

- Откриване на изложбата "Пловдивските художници" в Галерия - Общински съвет . От 17:30 часа в петък до 31 януари ще можем да разгледаме 30 произведения на членове на Съюза на пловдивските художници.

- "От античност към съвремие" изложба на доц. д-р Георги Трифонов в Балабановата къща. Начален час - 17:30. Половин час по-късно отново там започва камерен концерт, озаглавен "Юбилеи"

- В 18 часа е и откриването на изложбата "Дим. Истории за тютюна", която ще ни даде достъп до редица архивни кадри, свързани с историята на града. Имаме възможност да се запознаем с тях до края на март. Регионалният етнографски музей пък ни привлича с изложба на фотографии с градски пейзажи.

- В 19 часа е време за театър. Мястото е Драматичният театър, а постановката - "Евридика в подземния свят"

- Към 20 часа пък е добре да се насочим към Капана, защото тогава се дава начало на музикална програма с редица български изпълнители. От 11 до 22 часа има и кино програма в LUCKY Дом на киното.

12 януари

- Големият ден за Пловдив започва още в 12 на обяд. Тогава можем да избираме между откриването на музикалната програма на Открита сцена "ядрото" в Капана или тази на сцената на пл. "Стефан Стамболов", подготвена от местните читалища.

- В 14 часа на същия площад започва други музикална програма - "РегионалЕ", която ще пресъздаде традиции от Централна Южна България.

- Между 16 и 18 часа Старият град ще оживее с камерен симфоничен концерт "Традиции",  прожекцията на филма "Старият албум" и музикално-лазарен спектакъл "Български мистерии".

- В 16:30 на пл. "Стефан Стамболов" ще се открие изложбата "От Берлинската стена до уличното изкуство", която ще ни изненада и с късометражни филми, дискусии и музика. От 17 часа ще можем да разгледаме произведенията и под звуците на духова музика.

- В 19 часа всички сме на булевард "Цар Борис III Обединител" за тържествения спектакъл под наслов "Ние сме всички цветове". На сцената ще излизат над 1500 участници от България и чужбина, за да вземат участие в едно представление с много танци и музика.

- Между 21 и 21:40 Пеещите фонтани ще са най-притегателната точка в Пловдив заради огнения спектакъл на Жар Театър и Fireter. В 21:30 пък Акага ще излязат на сцената в Капана.

13 януари

- Неделният ден започва с детска програма в Народната библиотека от 11:15 часа, включваща изложба за кирилицата и работилница по калиграфия. В Регионален природонаучен музей пък децата могат да се запознаят с чудесата на нашата планета по интересен и забавен начин.

- От 11 часа в Балабановатa къща започва камерен концерт "Млади инструменталисти", а в Регионален етнографски музей ще учат децата как сами да си измайсторят музикален инструмент.

- В Регионалния исторически музей от 11 до 17 часа ни очаква и "Пътуваща изложба "Еврика!", която включва интерактивни модули, познати ни о софийския детски музей "Музейко".

- В Градска художествена галерия може да разгледаме както изложба посветена на Йордан Радичков, така и експозицията "Мексиканско изкуство".

- Музикалната програма на сцената в Капана започва от 12 часа, а в 19 часа е началото на танго операта "Мария от Буенос Айрес".

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 23.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
23 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
23 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
23 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
23 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
23 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
23 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
23 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
23 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
23 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
23 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
23 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
23 фев 2020
Последни новини