Борисов: Еврото поставя банките ни под контрол

Правителството е "за" приемането на еврото, защото така поставят банките под контрол, за да не правят глупости.
 
Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на 13-та годишна среща между бизнеса и правителството под темата: Пътят на България към Еврозоната: какви ще са ефектите върху икономиката и как да се подготви бизнесът. 
"Ние от 1 година се занимаваме с изтребители, а не се занимаваме с доходи", недоволства Борисов.
 
Темата за еврото според Борисов е много важна. Премиерът се противопостави на критиците на присъединяването на еврозната, които заявяват, че щели да се вдигнат цените. Ако искаме да стигнем другите държави, трябва да приличаме на тях, а те са с евро, обясни премиерът.
 
"Кои се плашат от въвеждане на еврото и защо?" Според Борисов те се плашат, защото в Банковия съюз нито централните банки, нито банките могат да си позволят волности."Защо ни е страх от дисциплината на еврото, защото то е много важно за всеки един от нас. Целта е, ако някой собственик на банка или група акционери доведат до фалит банката, не данъкоплатецът да плаща, а те да понесат своята отговорност", посочи той.
 
Сред предимствата на еврото са по-ниските лихви, стабилната банкова система, но най-важното е дисциплинирането на банковия сектор, отсече Борисов.Ако приемем еврото, няма как да се случи фалитът на КТБ от времето на БСП", е изводът, който прави Борисов.
 
Бъдещето на Европа е вторият важен въпрос, ако приемем еврото, според приемиера. Никой не иска Европа на две скорости, но трябва да се гарантира, че повече сценарият с Гърция няма да се повтори, увери премиерът. Освен това еврото ще доведе до дисциплинираност, сигурност и прозрачност срещу лоши кредити и пране на пари, сигурен е Борисов.
 
Да се говори срещу бюрокрацията в Брюксел е неприемливо. Как можеш да координираш 28 държави всеки със своите интереси и проблеми, аз не си го представям, недоумява Борисов.
 
България се движи добре по пътя за интеграция към еврото, с което премиерът Бойко Борисов благодари на финансовия министър Владислав Горанов и на всички европейски партньори на България.
 
Световната банка дори взела решение аутосорсингът да бъде в София, похвали се премиерът.
 
Огромни пари се изливат в еврофондовете и от ЕС искат да знаят как се харчат, обясни още Борисов и се похвали, че по време на управлението на ГЕРБ еврофондовете не са спирани. Той допълни, че България като малка икономика не може да си позволи да не бъде дисциплинирана.
"Единици сме държавите, които покриваме Маастрихските критерии", горд е премиерът."На думи са много силни приказките, дори непремерени на много от нашите колеги, но когато става въпрос за пари, всички ги обичат. Даже, ако може да са и повече", изтъкна премиерът.
 
Борисов добави, че по време на изборите ще си проличи отношението на хората и това, което предлага всяка една партия. Премиерът се похвали и с направеното от правителството през миналата година.
 
Данъчните приходи са с 50% повече и това означава много по-добра работа на приходните агенции. През 2019 г. външният дълг ще бъде 18,4% и ще се наредим към държавите с най-нисък дълг в Европа, а средната работна заплата е нараснала с над 40%.
 
БВП е нараснал с 39%, рекордните са приходите от туризма, а за първи път износът на България за Германия е по-голям от вноса, похвали се Борисов.
В ИТ сектора също сме много добри, отчете премиерът и допълни, че след месец - месец и половина ще се видят резултатите в работата на правителството.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    Мария Божикова
    1 -1
    15:45, 29 яну 2019
    Тоя изобщо не го чета Той все много знае много прави а сме най зле в Европата
Последни новини