Националният стадион в Скопие ще се казва „Тоше Проески“

Националната арена "Филип Втори" - най-големият стадион в Скопие, вече ще носи името на трагично загиналия само на 26-годишна възраст певец, съобщи МИА. Решението е било взето днес от правителството на Северна Македония. На редовното си заседание кабинетът е решил да преименува стадиона в Национална арена "Тоше Проески" в чест на личността, която остави траен белег в македонската и регионалната съвременна история, написа в Twitter говорителят на правителството Миле Бошняковски.

Тоше Проески е сочен за най-популярният изпълнител в страната, дори на Балканите. Невероятните си гласови данни демонстрира в почти всички възможни жанрове. Макар истинската му любов да остава оперното пеене, което е и специалността му в Музикалната академия в Скопие, той ще се запомни завинаги и със сензационните си изпълнения на песните „Зайди зайди, ясно сонце“, Jesus To A Child на Джордж Майкъл и Nothing Else Matters на Металика. Проески загива на 16 октомври 2007 г. при автомобилна катастрофа край град Нова Градишка, Хърватия. Колата му се удря първо в движещ се камион пред него, а след това в страничната мантинела. Тоше бил на седалката до шофьора (шофьорът бил негов приятел, а на задната седалка седяла мениджърката му) и бил дълбоко заспал в момента на удара, така че не е усетил нищо. При удара си чупи трети шиен прешлен и загива на място. Любимец на мнозина и до днес - у нас, например, съществува "Български форум за Тоше Проески", който организира или се включва в различни благотворителни и дарителски кампании, по примера на македонския певец.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Аа
    Аааааа
    0 -1
    17:43, 9 апр 2019
    Като си нямат исторически личности,кръщават на певци!Така наречените македонци,изключително много мразят нас българите!За нищо не бива да им подаваме ръка!Незабавно трябва да се преустановят всички дипломатически и всякакви връзки с тези балабурници!Те и без това скоро ще бъдат претопени от албанците!
    • Ма
      Марто
      1 0
      15:45, 16 юни 2019
      Колко жалко,че светът е пълен с ограничени и тесногръди хора като вас! Разсъждавате като някой 15-годишен тийнейджър. Няма никакво значение от коя народност си, преди всичко трябва да си човек! Тоше беше прекрасен певец и изключителна личност. Той е помагал на много бедни и болни деца, имаше златно сърце и изпя една от най-великите балкански песни ''Зайди,зайди'' по най-великият начин.
    • Ка
      Калин
      1 0
      16:04, 16 юни 2019
      Аа, колко безчуствен трябва да си,за да пишеш подобни неща на подобна статия? Тук не става въпрос за политика, а за едно младо и талантливо момче, които беше голям певец и винаги ще остане в сърцата на хората.
  • 2
    Ми
    Мими
    1 0
    15:49, 16 юни 2019
    Аз познавам много македонци,които ни уважават! Вие просто сте расист. Няма значение от къде си, важно е какъв си като човек. Тоше беше уникален, много добър човек и страхотен певец.Той обичаше всички.
  • 3
    Ма
    Марин
    1 0
    15:52, 16 юни 2019
    Чудесен човек и певец. Аа с расисткия коментар или както се казва е много ограничена личност.

Още новини

Последни новини