Първата електро-магистрала в Германия

Все повече тежкотоварни камиони се движат по пътищата на Германия, чиито двигатели с вътрешно горене замърсяват атмосферата с въглероден двуокис (CO2), пише DW. Германското правителство си е поставило като климатична цел до 2050 година товарният транспорт в Германия да стане напълно безвреден и да не замърсява повече атмосферата с вредни парникови газове. 

Стъпка към постигането на тази цел е пускането в експлоатация на първата в Германия електрифицирана магистрална отсечка за товарни камиони. Тя е част от проекта ELISA (електрифициран иновативен тежкотоварен транспорт по магистралите) и обхваща трасе от 5 километра по автомагистрала А5 в двете посоки.

През следващите няколко години по този eHighway ще се движат редовно по пет хибридни камиона, които са свързани с електрическата контактна мрежа чрез токоприемници (пантографи). Токът в тази мрежа пък е изцяло от възобновяеми енергийни източници.

Експериментална отсечка в Хесен
Електрифицираната отсечка е изградена на една от най-натоварените германски магистрали - между Дармщат и Франкфурт на Майн - и ще тества най-вече това как електрическите камиони ще се вградят в останалия оживен трафик. При изпреварване те, например, ще трябва да напускат най-дясната пътна лента, над която е инсталирана електрическата контактна мрежа.

За целта те ще ползват специална батерия, която се зарежда с ток през цялото време, в което камионът е свързан с контактната мрежа. Енергията, освобождавана при спиране на камиона, също ще отива за зареждането на въпросната батерия.

Ако батериите по някаква причина останат без заряд, движението продължава по конвенционалния начин - с включване на дизеловия двигател на камиона. Хибридната система ще позволява на тези превозни средства да се движат безпроблемно и в неелектрифицирани участъци от пътя.

Изграждането на експерименталната отсечка е струвало 14,6 милиона евро, отпуснати от Министерството на околната среда. Изградени са били общо 229 метални стълба за токопреносната мрежа. Във въпросния участък от автомагистрала А5 средно на ден преминават по 135 000 превозни средства, от които 14 000 тира. 

Скоро и на други места в Германия
Отделно от експерименталната отсечка в провинция Хесен, скоро ще има и две други места в Германия, на които ще се движат електрически камиони. В провинция Шлезвиг-Холщайн на автомагистрала А1 край Любек ще бъде тествано как функционира връзката с пристанище, а в провинция Баден-Вюртемберг ще бъде електрифицирана отсечка на първокласен междуградски път, за да се изпробва преминаването на електрически камиони през населено място.

Скоростни отсечки за електрически камиони вече има изградени на някои места в САЩ и Швеция, а в Италия първата eHighway е в процес на планиране. 

Източник: dw.de

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини