Над 1000 лева пенсия взимат 64 000 българи. Преглед на печата

24 часа

Контрабанда от Гърция и Турция захранва нелегалния пазар на цигари в България

Няколко месеца, след като през лятото на 2018 г. МВР и прокуратурата разкриха 6 нелегални фабрики за производство на цигари, контрабандата от Турция и Гърция стана основен източник за захранване на черния пазар у нас. Това твърдят няколко независими източници от МВР, както и проучване на "24 часа".

От началото на 2019 г. подаваните, както и заловените количества нелегални цигари в страната, са основно от южните ни съседки. В зависимост от държавата контрабандната стока преминава през различни канали на разпространение, за да стигне до българския пазар.

Труд

Над 1000 лева пенсия взимат 64 000 българи

26 000 души остават с орязани пари заради тавана от 1200 лева. 18% живеят с минимално възнаграждение за старост.

2 130 000 пенсионери вече получават с 5,7% по-високи пенсии от 1 юли.

Монитор

Хотелът по морето колкото 2 шезлонга

Една нощ в хотел в Черноморец излиза колкото 2 шезлонга на плажа в курортното селище, показа проверка на "Монитор". Цената на човек в стая с три легла е 51 лв., а на шезлонгите - 40 лева. Според концесионера на плажа тази цена даже била ниска, защото за да излезе на печалба, трябвало да взима по 80 лева. Той обаче се оправда, че по 40 лева за сянка взимали само за малък участък от плажа. На практика тази тарифа е равна на парите за ВИП-зона с балдахинова шатра, оборудвана с меки възглавници и легла на плажовете край Слънчев бряг, Созопол и Лозенец.

Стандарт

Строител врътна ограда на градинка в Младост 1

На 27 юни 2019 г. Столичен общински съвет гласува единодушно (отменяйки решение 886 от 20.12.2018 г.) отмяна плановете за застрояване, касаещо строителството на улица и свързано строителство на 3 сгради: хотел, жилищен блок и сграда за обществено обслужване пред бл. 73 в Младост 1.

Днес 29 юни 2019 г. инвеститора в лицето на Гергана Симова (Джи Ти Строй) постави ограда на поземления си имот. Това е явна демонстрация на незачитане на СОС и тяхното вече прието решение да бъде спрян строежът, съобщиха в изпратена до медиите позиция жителите на околните блокове.

Сега

Нено Димов: Не се подготвя забрана на вноса на дизелови автомобили

Не се подготвя забрана за вноса на дизелови автомобили с клас под Евро 4 от началото на 2021 г. Това ще бъде допълнителна мярка, която може и да не бъде приложена. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в ефира на "Здравей, България" по Нова тв. По думите му не може да бъде забранен вносът на автомобили с дизелови двигатели, тъй като се нарушава правото на свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали в ЕС. "Директна забрана не може да има", беше категоричен министърът.

Капитал дейли

ГБС и фирма на Вълка получиха по спорен начин водна поръчка в Пловдив

В състезание с един участник се превърна обществена поръчка за нова пречиствателна станция за отпадни води на Пловдив, чийто бюджет е 70.6 млн. лева. Въпреки че в процедурата се включиха пет кандидата, сред които "Джи Пи груп" и "Хидрострой", до финала е допусната само една компания - ГБС.

Всички конкуренти са отстранени с доста скандални и смехотворни мотиви, дори преди отварянето на ценовите им оферти, а победителят логично печели с оферта, която е само със 140 хил. лв. под максималния бюджет на търга - 70.44 млн. лева. Като подизпълнител ГБС е декларирала фирма, свързана с Румен Гайтански-Вълка.

Дума

МК е пръснало 43 000 лв. за командировки на Венецианското биенале

Над 43 000 лв. е похарчило Министерството на културата за командировъчни на свои служители и участници на Венецианското биенале тази година. Това показва разследване на сайта Офнюз. На първата командировка - от 6 до 9 ноември 2018 г., са изпратени четири експертки да изберат пространство за българското представяне. Това са: Татяна Цветанова, шеф на дирекция "Правно-нормативна дейност и обществени поръчки"; Екатерина Джумалиева, директор на "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства"; Ярослава Бубнова, временно изпълняваща длъжността директор на Националната галерия и комисар на националното участие на Венецианското биенале, и Борислава Чакринова, сътрудник в Българския културен институт (БКИ) в Рим. Тридневният им престой излиза на държавата 6500 лв. Самолетните им билети струват 2400 лв., или по 832 лв. за билет.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини