Информират кметовете в Асеновградско за африканската чума по свинете

„Няма регистрирано огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в област Пловдив“, съобщи д-р Влашо Бозев от Областна дирекция „Безопасност на храните” на информационна среща в Община Асеновград относно разпространяващата се болест. В залата присъстваха още началникът на общинска служба „Земеделие” Емил Джулев, представители на общинска администрация, кметовете и кметските наместници от селата в общината.

Д-р Бозев даде разяснения за разпространението на АЧС в страната, какви превантивни мерки се вземат от страна на Министерството на земеделието, храните и горите, както и какво точно представлява заболяването. На този етап кметовете по селата ще разполагат с информационни материали за африканската чума по свинете, които да раздават сред населението, и да предложат за одобрение от съответните институции места за загробване при необходимост. Те ще имат задачата да извършат преброяване на частните стопанства в съответното село, и да подадат информация към ОБДХ за броя им. При съмнение за АЧС трябва незабавно да се съобщи на ветеринарен лекар.

Африканската чума по свинете е заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине, което причинява изключително сериозни стопански и икономически загуби на сектора свиневъдство. Хората не могат да се заразят с вируса на АЧС. Той е много устойчив и може да просъществува дълго, дори месеци, когато е в изпражнения, месни продукти (замразени, осолени, опушени, температурно недобре обработени), също и в засъхнала кръв и трупове на умрели животни.

Няма ваксина, нито съществува някаква възможност за ефективно лечение на този етап.

БАБХ провеждат информационна и обучителна кампания и сред ловните стопанства, тъй като сред дивите свине контролът над болестта е най- труден.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини