Две диви прасета в Пловдивска област с положителен резултат за АЧС

Изображение 1 от 2

    Има първоначална проба с положителен резултат от две диви прасета, които са отстреляни на територията на областта. Окончателните резултати се очаква да излязат днес. За това информира директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив д-р Камен Янков на заседание на Областната епизоотична комисия. На срещата бяха разгледани мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на Африканска чума по свинете в Пловдивско. Присъстващите представители на Областна управа, на ОД на МВР, Дирекция по горите, РЗИ, кметове и стопани на ферми бяха запознати със симптомите на болестта, начините за предаване, епидемиология, източници на вируса, проявление, диагностика и начините за превенция и контрол.

    По нареждане на Централната епизоотична комисия, Областната епизоотична комисия взе решение за определяне на 20-километрова карантинна зона около промишлените ферми за отглеждане на свине в областта с цел предотвратяване разпространението на вируса. Кметовете на общини и малки населени места трябва да информират населението в обозначените зони и да предоставят точна информация за отглежданите животни в така наречения „заден двор“. За да се предпази едрото промишлено свиневъдство у нас, в което през последните години се извършиха революционни промени по отношение на развъдно-подобрителната дейност и се въведоха съвременни технологии, гарантиращи хуманното отношение към животните и биосигурността на стопанствата е необходимо да се оставят 20 километрови свободни от домашни прасета зони около тях. За това кметовете в най-кратък срок следва да издадат съответните разпореждания по какъв начин да се депопулират домашните свине в тези региони.

    В срок до 2 август трябва да бъдат предприети мерки за доброволно зануляване на поголовието в личните стопанства, след което ще бъдат предприети мерки за тяхното принудително умъртвяване. Труповете на животните ще бъдат унищожени под строг надзор по начин, недопускащ разпространението на болестта.

    В кланиците на територията на областта се осъществява денонощен ветеринарен контрол, за да не се допуска обработката на диви свине и прасета.

    Стопаните, които доброволно са ликвидирали домашните прасета ще могат да консервират добитото месо чрез термична обработка от не по-малко от 30 минути при 70 ° C.

    Болестта АЧС се разпространява по два начина: чрез контакт със диви свине и чрез така неречения антропогенен (човешки) фактор.

    Разпространението на вируса чрез човешкия фактор продължава да играе важна роля в епизоотологията на болестта в Европа и Света, въпреки всички предприемани мерки до сега за неговото ограничаване, за което трябва да се обърне спешно внимание за повишаване осведомеността на всички лица, вероятно имали контакт с заразени домашни или диви свине. Болестта се разпространява и чрез хранителни отпадъци, които съдържат свинско месо от заразени животни, с които се хранят прасетата.

    Това налага да се ограничи достъпът на хора в 3 километровата зона около огнището на болестта, ако то бъде потвърдено.

    Опасността от разпространение на вируса на АЧС е много голяма, защото той е много устойчив, изключително прилепчив и бързо се разпространява.

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини