ОЛАФ разкри злоупотреби за 10 млн. евро у нас. Преглед на печата

"Дневник":

Русия е удивена от българската позиция за още непоказана изложба

"Тази изложба няма нищо общо нито с днешния български вътрешнополитически дебат, нито с отделни политически сили, затова до известна степен сме учудени от това, че може да се правят каквито и да било официални заявления преди запознаване със самата експозиция."

Това се казва в коментар на посолството на Русия "във връзка със запитвания от медии", след като българското външно министерство с необичайно остър тон осъди експозиция "Освобождението на България", чието откриване е насрочено на годишнината от преврата на 9 септември 1944 г.

"Изложбата към 75-та годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма, която на 9 септември ще представим в нашия културно-информационен център, е подготвена със съдействието на Руското историческо дружество и е насочена изключително към запознаване на българското общество с материали от фондовете на руски архиви. Много от тези документи бяха досега непубликувани или неотдавна разсекретени и разказват за решаващата роля на Червената Армия за избавлението на човечеството от фашистката чума", се казва още в съобщението, публикувано на страницата на посолството във "Фейсбук".

В представянето на изложбата с плакат "Освобождението на България" (а не на Източна Европа) се казва, че тя ще бъде представена при откриването на 9 септември от посланик Анатолий Макаров, от директора на фондацията "История на Русия" Константин Могилевски и от историка проф. д-р Евгения Калинова.

"Сега":

Франция ни надцени - изпраща ни ректорка вместо възпитателка

Новата посланичка на Франция у нас - Флоранс Робин - е специалист по философия на познанието и ще научи неподозирани неща в България.

Когато в средата на юли бе изпратена от досегашната си работа, Флоранс Робин получи Национален орден за заслуги. Между различните й заслуги за приложението на правителствената образователна политика в Североизточна Франция бе припомнена операцията "Тихо, тук се чете!", която отделя 15 минути в учебен час за индивидуално четене. Смисълът е да развива рефлекс към четене, когато децата виждат, че всички го правят едновременно (мобилните устройства са забранени в клас). Нашата политическа класа е пропуснала времето си за култивиране на такъв рефлекс, защото видни нейни представители могат да си спомнят само по една прочетена книга в далечното детство. Но инициативата може да се приложи творчески: например "Тихо, тук ви се говори!" Трябва да се признае, че откакто България членува в ЕС, вече е на по-високо цивилизационно равнище, защото преди това европейската дипломация упражняваше натиск чрез инициативата "Тихо, не стреляйте!".

Флоранс Робин несъмнено има такт за предаване на знания на своите слушатели. Но в България ще има нужда от нещо повече, защото ще се сблъска не толкова с незнание, колкото с нежелание. За успешен мандат ще й трябва не само дипломатичност, но също твърдост и смелост. Ако успее да побутне държавата поне малко към повече европейска политическа, правна и друга култура, българите ще я запомнят с добро, но политиците - едва ли.

"Дума":

ОЛАФ разкри злоупотреби за 10 млн. евро у нас

У нас са станали злоупотреби с европари за 10 млн. евро, на толкова възлизат загубите за европейския бюджет, стана ясно от данни на ОЛАФ. Подставени фирми са използвани от дружества в селското стопанство на България, за да се заобиколят таваните за максимално допустимата подкрепа, която едно дружество може да получи от фондовете на ЕС. Това стана известно, след като Европейската служба за борба с измамите със средства на ЕС (ОЛАФ) представи в Брюксел данните за дейността си през миналата година. За нашата страна са били извършени четири проверки и са били издадени две препоръки.

Установено е, че в България аграрни фирми са получавали в миналото средства от ЕС и след като достигали тавана на възможното финансиране. Те са се опитвали с измама да придобият още средства. Това се е случвало с основаването на привидно независими нови фирми.

"Независимите" фирми са били основавани или специално за целта, или са съществували и по-рано, но са били преструктурирани, така че да не бъде ясна връзката им с предишните получатели на средства от ЕС.

"Монитор":

Секс милионер от България арестуван в Полша

29-годишен гражданин на България е бил арестуван при спецоперация на криминалисти от комендатурата на полицията в полския град Забже за търговия с хора, съобщи пресцентърът на полицията в областта Шльонск.

В хода на разследване срещу българина е установено, че в продължение на пет години е принуждавал своя сънародничка към проституция, като за това време с платен секс жената му заработила близо 1 милион евро.

Ченгета от отдела за борба с търговията с хора започнали работа по случая в началото на август т. г. В службите постъпил сигнал за трафик на хора и с помощта на полицаи от гр. Руда Шльонска започнала проверка на информацията стъпка по стъпка, заедно със събиране на доказателства за престъпната дейност на българина.

Реализацията на разследването станала във Варшава, докато мъжът се опитал да изведе от територията на Полша жертвата на своята престъпна дейност. И тук в зрелищна акция се включили ченгета от две области. Благодарение на бързата реакция заподозреният мъж бил арестуван, а жената спасена.

По време на работата по случая полицаите установили, че в продължение на пет години от 2014 до 2019 година мъжът, чиято самоличност не се съобщава, принуждавал с употреба на сила 22-годишна сега гражданка на България да проституира в негова полза. Мъжът прибрал всички документи на жертвата и я направил напълно зависима от себе си. В продължение на пет години я пускал да спи с клиенти за пари, като през това време жертвата му заработила 4 милиона полски злоти, което грубо прави ок. 2 милиона лева или 1 милион евро.

Сводникът докарал жертвата си в Полша през 2014, когато била непълнолетна, едва на 17 години. Работното й място било на шосето, една от най-ниските степени в йерархията на проститутките. В Полша наричат такива жени презрително "тираджийки" или "българки", без значение дали спят с тракторист, тираджия или собственик на лимузина и без значение дали са от България, Украйна, Молдова или Румъния. "Собственикът" на момичето я изкарвал на работа и я принуждавал да му дава всички заработени пари. От него получавала стая в евтин хотел, храна и дрехи.

По време на разследването полицаите успели да установят контакт с момичето и имали намерение да проследят и документират престъпната дейност на сутеньора. Това се случило след като между двамата възникнал сериозен конфликт. Жертвата искала да го зареже и да започне работа "на чисто", пак в същия бранш, но за своя сметка. Полицаите използвали този момент, за да убедят жената да преодолее страха си, да прекрати мълчанието и да им разкаже за всичко, което е преживяла. Било трудно, защото била типична жертва на Стокхолмския синдром. Била силно свързана със своя насилник, зависима от него, а обикновено такива жертви при опит на полицията да говори с тях защитавали насилника си.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини