Цената на петрола падна под $65 за барел

Котировките на петрола от еталонните световни марки в сряда се движат разнопосочно след вчерашния им солиден спад. Петролният пазар като че ли се по успокои след обещанието на Саудитска Арабия да продължи да изпълнява експортните си задължения включително и за сметка на петролните си резерви.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса ICE Futures поскъпват с $0,17 - до $64,72 за барел. Във вторник цената на тези контракти спадна с $4,47 (на 6,48%), до $64,55 за барел.

Октомврийските фючърси за американския WTI в същото време на нюйоркската стокова борса (NYMEX) поевтиняват с $0,21, до $59,03 за барел. В пода на вчерашната търговия цената им спадна с $3,56 (на 5,66%), до $59,34 за барел.

Саудитска Арабия в края на септември ще доведе добива на суровината до 11 млн. барела в денонощие, а в края на ноември - до 12 млн. барела. Това заяви на пресконференция във вторник енергийният министър на страната Абдел Азиз бен Салман Ал Сауд. Той увери също така, че страната ще възстанови напълно доставките на петрол и петролни продукти, нарушени от атаките над обекти на Saudi Aramco в нощта на 14 септември и ще предприеме мерки срещу подобни атаки в бъдеще.

Американският институт за петрола (API) съобщи за покачване на стоковите запаси от петрол през миналата седмица с 592 хиляди барела, на бензин - с 1,6 млн. барела и на дестилати - с 2 млн. барела.

Официалните данни на енергийното министерство ще излязат по-късно днес. Анкетираните от S&P Global Platts анализатори прогнозират спад на запасите от петрол с 2 млн. барела.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини