СЕМ прекрати мандата на шефа на БНР. Преглед на печата

Оставка.

"Сега":

И Фурнаджиев подаде оставка от БФС и поиска свикването на конгрес

Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев също подаде оставка, предаде БГНЕС. Тя идва два дни след решението на президента на централата Борислав Михайлов да подаде своята по искане на министър-председателя Бойко Борисов и спортния министър Красен Кралев.

"Уважаеми приятели и почитатели на футбола,

Направих своя сериозен анализ на създалата се кризисна ситуация и считам, че единствено конгрес може да се справи с преодоляването. Затова решавам да подам оставка като вицепрезидент на БФС и призовавам колегите да ме последват. Вярвам, че ще подкрепят свикването на конгрес през месец февруари 2020 г.

С уважение,

Атанас Фурнаджиев

Вицепрезидент на БФС", пише Фурнаджиев.

За утре (петък) е насрочено заседание на изпълкома на БФС. На него се очакваше Атанас Фурнаджиев да бъде избран за приемник на Борислав Михайлов. Сега обаче на него трябва да се вземе решение за насрочването на конгрес на централата. Друг вариант е Михаил Касабов като единствен възможен вариант да оглави БФС, но това надали ще се случи.

Дебат.

"24 часа":

Фандъкова се втвърди срещу Манолова, и двете успокояват: няма да се вдигат данъци в София

Обвинения в лъжи и задкулисие, повече политика и по-малко идеи как ще се развива София.

Така изглеждаше сблъсъкът между първата и втората сред кандидатите за кмет на София - Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, по Нова тв. В този втори директен двубой в тв ефир настоящият кмет се втвърди срещу омбудсмана. Манолова запази настъпателното поведение, като в моменти ръцете ѝ издаваха, че атаката на конкурентката я изнервя.

Първо бяха блиц въпросите. От отговорите се разбра, че най-голямата лъжа, която Фандъкова е чула от Манолова, е, че се пускат нагласени обществени поръчки. За Мая пък най-голямата лъжа на Фандъкова била, че управлява сама.

"Не се гордея от

ремонта на ул.

"Граф Игнатиев"

Това беше голям урок за нас, научихме го по трудния начин. Гордея се, че след 14 г. в политиката принципите и приятелите ми са същите", отговори кметът от какво се срамува и с какво се гордее.

За омбудсманката най-голяма гордост са контактите ѝ с гражданите и че няма началник. Срамувала се, че закъснява.

След това двете влязоха в сблъсък на тема икономика. Според Манолова в сравнение с другите европейски столици София е най-бедна.

"Проблемът е неравенството - между центъра и кварталите, достъпът до детски градини и образование", каза тя и обеща, че ако стане кмет, за 4 г. ще осигури място на всяко дете в градина. 90% от общинските услуги пък щели да са електронни.

Решение.

"Монитор":

СЕМ прекрати мандата на шефа на БНР

Решението единодушно беше взето на заседание на Съвета за електронни медии с пет гласа "за". Членовете на регулатора изтъкнаха, че се водят от обществения интерес, като по думите им със спирането на сигнала на програма "Хоризонт" в рамките на 5 часа на 13 септември, е нарушено правото на гражданите да бъдат информирани.

На пръв поглед налице е едно нарушение, но има много утежняващи обстоятелства

изтъкна Ивелина Димитрова от СЕМ. С оглед притесненията, изразени от Бетина Жотева, че законът изисква наличието на системни нарушения, председателят на регулатора София Владимирова коментира: "Като член на Съвета за електронни медии поемам своята отговорност, като кажа, че г-н Костов, за когото гласувах преди три месеца, не се справя. Не мога да си позволя да чакам нарушенията да станат системни."

На заседанието беше резюмирано и становището на Светослав Костов, което той изпрати в срок, след като СЕМ стартира процедурата по предсрочно прекратяване на мандата му.

Сделка.

"Сега":

Слави Трифонов купи телевизия "Стара Загора"

Бившият телевизионен водещ и настоящ партиен лидер Слави Трифонов е купил телевизия "Стара Загора", съобщи "Дневник". Така той си осигурява лиценз за национален ефир, който телевизията притежава от средата на 2017 г. с решение на Съвета за електронни медии. Освен справката в Търговския регистър, която показва сделката, от телевизията неофициално са потвърдили пред "Дневник", че тя е факт и бъдещият собственик е именно Трифонов.

Юридическото лице, чрез което ще се управлява дружеството на телевизията, е "Седем осми" АД, представлявано от Трифонов.

Преди два дни Трифонов обяви, че телевизията му "7/8 TV" ще може да бъде гледана в най-скоро време, но от екипа му така и не съобщиха подробности за бъдещия канал.

Справка в Търговския регистър показва, че от 10 октомври в съвета на директорите на дружеството собственик на ТВ "Стара Загора" - "Статис" АД, са вписани Евгени Димитров-Маестрото, Диана Младенова, която беше продуцент на "Шоуто на Слави", и Ася Тодорова, която е в съвета на директорите на продуцентската му компания "Седем осми".

Заключения.

"Дума":

Репортери без граници": Медийната среда в Българя продължава да се влошава

Медийната среда в България не е била по-лоша, откакто страната е демокрация. За това предупреди генералният секретар на организацията "Репортери без граници" Кристоф Делоар след среща при президента Румен Радев. Той описа ситуацията като "абсолютно ужасяваща". Вероятно никога не е била толкова зле, колкото сега, допълни директорът на "Репортери без граници" за Източна Европа и Балканите Полин Аде-Мевел.

Двамата добавиха, че пред Румен Радев са изразили тревогата си от назначението на следващия главен прокурор. Кандидатът, припомниха от организацията, изрази възгледи за медиите, които не са свързани с професионална безпристрастност и достойнство. Това е риск не само за журналистиката, но и за демокрацията, каза Делоар.

Кристоф Делоар сподели, че "Репортери без граници" са потърсили среща с президента след обявяването на последния си доклад, в който България е на 111-то място по свобода на словото. От 2006 г. насам страната пропада все по-надолу и в момента е на дъното на класацията сред страните от ЕС.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини