САЩ: Османската империя е извършила геноцид

Решението е историческо: американският Конгрес прие резолюция, с която официално обяви за геноцид избиването на арменците в Османската империя. В Турция, съвсем очаквано, се изля вълна от остри реакции.

Резолюцията беше приета с 405 гласа "за" и само 11 "против". В текста се казва, че САЩ признават извършеното срещу арменците за геноцид и осъждат избиването на 1,5 милиона арменци в Османската империя. Така американският Конгрес за пръв път официално обявява за геноцид избиването на арменци в периода 1915-1917 г. Като наследница на Османската империя Турция заяви, че правителството и народът ѝ смятат резолюцията за "нищожна и невалидна".

"Без никакво значение"

Правителството в Анкара признава, че по време на войната са били убити между 300 000 и 500 000 арменци, но категорично отхвърля обвиненията в геноцид. По време на Първата световна война арменците са подложени на систематични преследвания, а много от тях са прокудени в сирийската пустиня и практически обречени на смърт. За броя на загиналите има различни тълкувания: някои историци говорят за стотици хиляди, други - за 1,5 милиона жертви.

Турското външно министерство заяви, че резолюцията очевидно била „предназначена за вътрешна употреба" и не почивала върху "никакви исторически основи". Според министерството, този документ нямал обвързваща юридическа сила и представлявал просто "политическа стъпка без никакво значение", насочена към "арменското лоби и антитурските групи". Във връзка с резолюцията турското външно министерство привика посланика на САЩ в страната Дейвид Сатърфийлд. Тази крайна дипломатическа мярка беше взета и по друга причина: заради санкциите, които САЩ наложиха на Анкара след турската военна офанзива в Северна Сирия.

Военната операция на Турция срещу кюрдските сили в Северна Сирия тежко увреди отношенията между Анкара и Вашингтон. Турският външен министър Чавушоглу смята, че тъкмо този факт е същинският мотив за приемането на резолюцията. В Туитър той написа, че се заблуждават онези кръгове, които смятат, че по този начин могат да си отмъстят.

Всички те вече са обявили зверствата за геноцид

Франция беше първата голяма европейска страна, която през 2001 г. обяви избиването на арменците в Османската империя за геноцид. През 2016 г. и германският Бундестаг гласува такава резолюция. Русия, Швейцария, Нидерландия и още над десет други държави също обявяват избиването на арменците за геноцид.

Южнокавказката република Армения от много време насам призовава Турция да признае зверствата за геноцид.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ja
    Jack Bauer
    0 -1
    20:14, 5 дек 2019
    османската империя е извършила геноцид, не само срещу арменците, но срещу човечеството.
Последни новини