Банов бил откровено дезинформиран по делото за Ларгото

Министърът на културата Боил Банов категорично заяви, че  не е знаел за реалната ситуация по делото, което ведомството му води за Ларгото. По думите му той е бил „откровено дезинформиран“ от служители в министерството. Изявлението министърът направи по повод нападките на БСП в кулоарите на НС днес за това как Министерството на културата пропуснало да обжалва в срок пред Върховния касационен съд решението по делото за забавеното строителство на Ларгото. По -късно темата коментира по БНР и евродепутатът Елена Йончева. Случаят "Ало, Банов съм" е пример как се бори корупцията в България", посочи тя.

Елена Йончева изтъкна, че Министерството на културата не само няма да получи неустойка от малко над 750 хил. лева, но и ще трябва да плати и над 73 хил. лева разноски.

„Колко трябва да ми е акълът след като ме разследва прокуратурата, след вероломната атака на БСП, да правя каквото и да е, да спирам или възпрепятствам такова дело. Това може да го роди само болен мозък!“, каза Боил Банов на нарочна разгорещена пресконференция.

По думите му днешната афера е продължение на сигнала на Елена Йончева "Ало, Банов съм".

„Аз считам че този акт е продължение на това, което се случи по повод сигналите на Елена Йончева и поради тази причина всичко, което ние събираме като информация по този случай, ще бъде внесено от мен в прокуратурата за пълно разнищване.

Който и в министерството да е замесен и е знаел за събитията, ще понесе своите наказания и лично от мен ще бъде даден на прокуратурата, допълни още Банов. Той изрази съмнения, че събитията не са случайни и имат за цел уронване на престижа на МК и лично неговия.

Банов подозира, че служители от правния отдел на министерството са в сценария. Става въпрос за висока длъжност на юрист от Правна дирекция към МК. Такава грешка е недопустима от хора с дълъг стаж, подчерта Банов.

Той е назначил дисциплинарен съвет към МК, който да разгледа работата на съответните служители.

„Явно целият сценарий е бил да ми се вземе главата много по-рано, но моята глава е здрава карловска и трудно пада.“, каза още Банов. Той призна, че  е излязъл да говори пред медиите по случая по заръка на министър-председателя Бойко Борисов.

Заради новият скандал той посочи, че пропуска важна среща утре в Санг Петербург с руския си колега. Той нарече иронично Елена Йончева „боркинята за правда и свобода“ и допълни, че нападенията срещу него били винаги в ключови моменти.


Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини