Убит и ранени при терористична атака на Лондон бридж

Мъж е застрелян от полицията в района на Лондон бридж, след като е намушкал няколко души преди това. Британската полиция определи инцидента като терористична атака.

Във видео, разпространено в интернет, се вижда мъж, очевидно заподозреният, да се бори с хора на мястото. Докато се опитва да стане, е улучен от куршум и се срутва на земята. Човек в костюм се отдръпва от него, след като вижда, че падналият държи голям нож. Чуват се поне два изстрела, минувачите започват да крещят, като един от тях се провиква: „Те са го убили.“

Полицията евакуира близката метростанция и отцепи района на пазара, а магазините и предприятията бяха евакуирани. Други кадри показват, че полицаи са се прицелили в един бял камион, няколко от тях са обградили превозното средство.

Нийл Бау, ръководител на полицейската полицейска служба, заяви, че към 14 ч. днес полицията е била сигнализирана за намушкване в район близо до Лондонския мост. Службите за спешна помощ и полицейски служители са се отзовали незабавно на мястото на инцидента.

Заподозреният за нападението мъж е застрелян от спецчастите и е починал на местопрестъплението. Те са получили сведения, че е имал жилетка с експлозиви, но устройството се оказало фалшиво.

Полицейският шеф обяви, че категорично атаката е обявена за терористично нападение и че винаги при подобни сигнали се действа като при терористичен акт.

Филип Крауч, 57-годишен търговец на пазара в Бъроу и очевидец на инцидента, разказва пред изданието: „Хората тичаха през паркинга, крещят и крещят. Беше хаос. Шумът от виковете беше необичаен, никога не съм чувал нещо подобно. Просто са изпаднали в паника“.

Той е очевидец и на терористичната атака от 2017 г., работел е през нощта тогава, а днес казва, че си е върнал ужасни спомени.

Друг свидетел, Зак Шутър, обяснява, че полицаите почти са го повалили, докато са тичали към мястото на инцидента, а много коли фучали със сирените с пълна скорост.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че е информиран за нападението и благодари на полицията и на всички аварийни служби за незабавната им реакция.

Кметът на Лондон Садик Кхан също благодари на служителите, както и на свидетелите на ужасяващото нападение, които рискуваха собствената си безопасност този следобед. Той призова всички лондончани да останат бдителни и да докладват на полицията за всичко подозрително. Допълнителни полицейски служители патрулират из Лондон след атаката.

Тобиас Елууд, бившият министър на отбраната, който спомогна за справянето с терористична атака пред парламента през 2017., написа в Туитър, че днешният инцидент е "рязък спомен за опасните и разнородни заплахи, срещу които продължаваме да се изправяме, но също и за невероятната смелост и и професионализма на нашите служби за спешна помощ при толкова бързото приключване на този инцидент ".

Нападението идва седмици, след като терористичната заплаха в Обединеното кралство бе променена от тежка до значителна, което означава, че са възможни допълнителни атаки.

Заместник-комисарят Нийл Бау заяви, че службите все още работят по около 800 контратерористични разследвания след нападението над Уестминстър през март 2017. Тогава бяха убити 8 души, а нападателите бяха застреляни от въоръжена полиция.

Атаката, която бе третата поред ислямистка жестокост, ударила Великобритания през 2017., наложи поставянето на бариери на Лондонския мост и на други големи прелези.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини