Засилени проверки на предлаганата риба преди Никулден

Българската агенция по безопасност на храните започна засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, ресторанти, закусвални, складове, пазари и борси в цялата страна.

Ще бъдат проверявани документите за произход и безопасност на рибата, спазването на сроковете и условията на съхранение, правилното етикетиране, регистрацията на обектите, съответствието сградов фонд - оборудване.

Специално внимание ще се обърне на случаи на продажбата на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци, за да се гарантира здравето на потребителите и безопасността на храните.

Ето и съвети при закупуване на прясна риба:

– Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време

– Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото

– Хрилете трябва да са с розово-червен цвят

– Очите трябва да са бистри.

– При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо

БАБХ призовава хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

При съмнения за нередности или за безопасността на храната потребителите могат да подават сигнали на телефон 0700 122 99.

Тематичните проверки за Никулден се провеждат съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите.

Asenovgrad.NET

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини