Отлагат с 6 месеца Закона за социалните услуги

Народното събрание ще отложи с шест месеца гласуването на промените в Закона за социалните услуги. За това са се договорили политическите сили, съобщи съпредседателят на парламентарната група на „Обединените патриоти“ Искрен Веселинов, цитиран от БНР.

"Всъщност, като изключим ДПС, всички се солидаризират, че в рамките на тази сесия трябва да се приемат текстове за отлагане на влизането в сила на законопроекта с шест месеца. Тоест - нашето предложение да бъде подкрепено", обяви Веселинов.

Законопроектът на патриотите, заедно с още три проекта за промяна на закона, са в дневния ред на парламента за петък.

Единият от законопроектите е внесен от Десислав Чуколов и група независими депутати и предвижда отмяна на Закона за социалните услуги. Другият проект, на независимия депутат Ангел Исаев, предлага терминът „социални услуги“ да се замени със „социална подкрепа“. Текстове, внесени от депутати от „Воля“, предвиждат отлагане влизането в сила на закона до 31 декември 2020 година. В проекта, внесен от Искрен Веселинов и депутати от „Обединени патриоти“, също се иска отлагане на действието на закона до 1-ви юли 2020 година. Именно по този вариант е постигнат политически консенсус.

Социалният министър Деница Сачева също коментира, че отлагането на действието на закона е "разумно предложение". "Това дава възможност, от една страна, да се влезе от режим на протести в режим на разговори. И от друга страна, дава възможност да се видят всички гледни точки", каза Сачева.

Междувременно и днес пред парламента имаше протест срещу промените в закона.

Според протестиращите законът дава твърде много власт на държавата и неправителствените организации. "Не искаме да ни взимат децата, грубо казано. Това е", обявиха участници в демонстрацията, цитирани от БTA.

Протестите продължават вече с месеци въпреки многократните уверения на управляващите, че отнемане на деца не се планира.

Социалният министър Деница Сачева обяви, че подкрепя отлагането с шест месеца на Закона за социалните услуги. Това каза тя на брифинг в парламента, след среща с народните представители от ПГ на "БСП за България".

Сачева заяви, че пред депутатите тя и екипът й още веднъж са подчертали подкрепата за отлагането на законопроекта. Днес предстои текстовете с промените в закона да бъдат разгледани в социалната комисия, а в петък - да влязат в пленарната зала.

Министърът обясни, че целта на това отлагане е да бъде намалено напрежението в обществото. Тя посочи, че в тези шест месеца ще бъдат организирани поредица от дискусии в цялата страна, за да се изчистят текстовете, които притесняват обществеността.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини