4 навика, с които саботираме здравето си по празниците

Безпорно това е най-прекрасното време на годината. Разменяме си подаръци, хапваме баклавичка и вдигаме наздравици с любимите ни хора. Но с радостната глъчка изпиваме голямо количество алкохол и се тъпчем с храни, които обикновено ограничаваме. А това се отрява зле на стомаха ни. 

След Бъдни вечер и Коледа обикновено дояждаме онова, което е останало - сармички, пълнени чушки с боб, руска и млечна салата, разни разядки. Някои от тях съдържат майонеза и са прекалено тежки, а какво се случва, като ги опитваме в продължение на няколко дни? 

Ето с кои вредни навици саботираме здравето си по празниците: 

Твърде много алкохол 

"Празник е, поне веднъж се отпусни!". Сигурно това ще ви каже половинката или майка ви, ако й кажете, че сте на диета и не искате да опитате от питката или домашното червено винце. Накрая това отпускане води до стрес за храносмилателната система. 

Бира, водка, вино, шампанско. Във всички тях има доста калории, които в съчетание с храни не са полезни за организма и само го натоварват още повече по празниците. 

След цялото това дегустиране по Бъдни вечер, Коледа, Нова година и куп имени дни, ще получите ужасен махморлук, с който само ще се натъпчете още повече, защото той е съпроводен с огромен глад, особено за сладко. 

Какво е решението? Няма как да бъдете трезви по време на събиранията, но все пак пйте опт любимото питие с мярка. Като цяло, на вечер може да си позволите до 2 чаши вино, например. За да се чувствате в кондиция през вечерта, хапнете преди това и не пийте на празен стомах. На Нова година може да му отпуснете края, но на следващия ден си дайте почивка и се въздържайте от спиртни напитки, за да не влошите положението. 

Липса на сън/ твърде много сън

Сигурно обожавате да правите меденки, с които да черпите близките или нямате търпение да приготвите вкусно печено за трапезата на Нова година. Но това не означава, че е необходимо да ставате в ранни зори, за да ги приготвите. Ако по празниците имате качествен сън, всичко, с което се захванете, ще ви спори. 

Преумората от пазаруване, купуване на подаръци и приготовления си казва думата и мнозина не могат да спят по цели нощи. Но има и друг вариант - твърде много мързелуване и спане в лежерните почивни дни, което също не е полезно за здравето. Как да се справите? Ами, просто си направете по-строен график и не се лишавайте от кратка следобедна дрямка, но тя не бива да е по-дълга от 30-40 минути. Не стойте и до късно, защото рискувате закуската ви да прерастне в късен обяд.

Липсата на сън или обратното може да се отразят зле на резултата на кантара. 

Спиране на тренировките 

Всички групови занимания приключват по празниците. Повечето спортуващи са заети и най-често се събират 1-2 ентусиасти, заради които треньoрът не иска да се разкарва. Сигурно си казвате: "Какво пък толкова, ще продължа след седмица", но спирането на рутинните упражнения неминуемо ще развали фигурата  ви. Най-малкото, вашите здравословни навици ще останат на заден план и после трудно може да си ги възвърнете. 

Решението е да намерите начин да се движите поне малко, дори и да сте у дома.  Станете, изпийте кафето и отделете 30 минути за малко коремни преси или йога. Ако имате работа навън, не взимайте асаньoра, a ползвайте стълбите и повървете пеша. Дори и да няма инструктор, който да ви показва какво да правите, може да разчитате на приложения, където ще намерите серия от упражнения за изпълнение в различни условия. 

Гладуване/ преяждане

Ако сте на специален режим и имате силна воля, сигурно не ви е трудно да откажете сармички или вкусния коледен сладкиш. Проблемът е, че повечето като вас буквално гладувате и се ограничават твърде много на Коледа и Нова година, за да не напълнеят, но така само затрудняват стомаха си. От друга страна някои си казват, че ще ядат като за последно на празниците, а после ще наваксат чрез диета и тренировки. Нито едното, нито другото са полезни за здравето. 

Според специалисти по хранене и диетика, нужен е балансиран режим. Каквото и да ядете, по празниците си позволете от някои традиционни храни на трапезата, но просто не прекалявайте. На никой няма да му стане зле от парче баница или малко коледни сладки, но ако погълнете 3 чушки с боб, торта и изпиете доста алкохол и газирани напитки, ще стане пълна каша в стомаха ви. 

Източник: tialoto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини