За първи път трансплантираха на човек сърдечни мускули, отгледани лабораторно

Изследователи от японския университет в Осака обявиха успешното завършване на първата по рода си трансплантация на сърце.

Вместо да заменят цялото сърце на пациента с нов орган, изследователите поставят разградими листове с клетки на сърдечен мускул върху увредените области на сърцето. Ако процедурата има желания ефект, в крайна сметка би могла да премахне нуждата от някои трансплантации на цяло сърце.

За да отгледат клетки на сърдечния мускул, екипът започнал с индуцирани плурипотентни стволови клетки (iPS). Това са стволови клетки, които изследователите създават, като вземат клетките на възрастен, често от кожата или кръвта му, и ги върнат в подобно на ембрионално  плурипотентно състояние.

В този момент изследователите могат да накарат iSP клетките да се превърнат в каквато и да е клетка. В случая с това японско проучване, изследователите създали клетки на сърдечния мускул от iSP клетките.

Пациентът, получил трансплантацията, страда от исхемична кардиомиопатия -състояние, при което сърцето на човек има проблеми с изпомпването, тъй като мускулите му не получават достатъчно кръв.

В тежки случаи състоянието може да изисква трансплантация на сърце, но екипът от университета в Осака се надява, че мускулните клетки на листа ще отделят протеин, който помага за регенерирането на кръвоносните съдове, като по този начин ще подобри сърдечната функция на пациента.

Изследователите планират да наблюдават пациента през следващата година и се надяват да проведат същата процедура на девет други хора, страдащи от същото състояние в рамките на следващите три години.

Ако всичко върви добре, процедурата може да се превърне в много необходима алтернатива на сърдечните трансплантации. Не само е далеч по-лесно да се получат iPS клетки, отколкото да се намери подходящо донорско сърце, но и е по-вероятно имунната система на пациента да приеме клетките, отколкото нов орган.

"Надявам се, че (трансплантацията) ще се превърне в медицинска технология, която ще спаси колкото се може повече хора, тъй като видях много животи, които не можах да спася", заяви изследователят Йошики Сава на пресконференция, според Japan Times.

Тази статия първоначално е публикувана във Futurism.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини