Малки закуски за добро настроение

Какво освен стреса, неразположенията около месечния цикъл или пък любовна драма може да развали нашето настроение? Храната, която консумираме. Любимите ни лакомства, които сме свикнали да хапваме в следобедните часове, предизвикват пикове в нивата на кръвната захар. Усещаме прилив на енергия, но не след дълго тези нива спадат рязко. Мудност, сънливост, раздразнителност...

Докато преработените храни като сладкиши, чипсове, соленки и други, могат да влошат настроението ни, има здравословни храни, богати на важни мазнини, които могат да ни помогнат да сме по-често усмихнати. Горски плодове, кокосово масло, качествен тъмен шоколад, са едни от тях. Те са чудесни за нашите малки закуски, като може да ги комбинираме и с други полезни храни. Вижте с кои други храни може да изместите преработените, за добро настроение.

Банани

Може да ги хапвате самостоятелно или в комбинация с извара. Здравословна закуска за подобряване на настроението, която ще ви осигури витамини B6, A и C, фибри, триптофан, калий, фосфор, желязо, протеини.

Захарите в бананите повишават и енергийните нива, но без да предизвикват пикове на кръвната захар. Витамин В6 спомага за превръщането на триптофана в серотонин, който ни кара да се усмихваме.

Ядки

Ако искате да подобрите вашето настроение, направете бадемите, кашуто и орехите, част от вашите малки закуски. Важно е обаче, те да са сурови или печени, но без сол и подправки. Подобно на бананите, ядките спомагат за повишаване на серотонина, но и съдържащите се в тях омега-3, витамин В6, протеини и фолати, също се свързват с положителната нагласа.

Нахут

С него приготвяме салати, ястия, супи, солен или пък шоколадов хумус. Нахутът е суперхрана, която е богата на витамин В6, протеини и магнезий. Според някои изследвания, витамин В6 предотвратява спада на енергията и тревожността, а растителният протеин в него поддържа невротрансмитерната функция в мозъка, което помага за синтеза на серотонин и допамин. За да бъдем щастливи и усмихнати, тялото ни се нуждае от достатъчно серотонин и допамин.

Зърнени храни, млечни продукти, яйца

Знаете ли, че дефицитът на витамин D, може да доведе не само до напълняване, но и до депресия? Витаминът е от ключово значение за нивата на серотонина. Филийка ръжен хляб с извара, малко овесени ядки, купичка киноа с плодове или зеленчуци, кисело мляко, сирене котидж, 1-2 сварени яйца, са само част от вариантите за малки закуски за подобряване на настроението.

Авокадо

Ако го обичате, не пропускайте да го добавяте към вашите смутита. Може да го намачкате, овкусите и намажете върху филийка. Авокадото съдържа здравословни мазнини, които са известни с това, че повишават нивата на допамин и ендорфините, за повече усмивки


 

Източник: az-jenata

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини