Отлагат старта на тол системата за 27 март. Преглед на печата

Коронавирус.

"24 часа":

Може да се вземат болнични, а не отпуск за 14-те дни карантина, успокои властта

Джипито обаче трябва да получи потвърждение от граничните власти, че лицето се е върнало от рисков район

Личните лекари могат да дават болничен за 14-дневната карантина на всеки, който се завръща от Китай и Италия, успокоиха премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев, както и депутати в парламента, след като ден по-рано здравният министър Кирил Ананиев призова завръщащите се от заразените страни да си вземат отпуск и да си стоят вкъщи.

Личните лекари ще решават за карантината.

Отговори.

"Сега":

Петър Стоянов: С Костов имахме немалко пререкания

"Нищо важно нямаше в куфарчето на проф. Ханке. Не ми направиха толкова голямо впечатление тези документи". Това обяви Петър Стоянов, президент на България от 1997 до 2002 г. пред Би Ти Ви, по повод твърдението на Стив Ханке, че докато е бил държавен глава му е донесъл куфарче с доказателства за корупция в страната. След това пък Стоянов се обадил на тогавашния премиер Иван Костов и му се развикал.

"Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието - "професор Ханке те е хванал в крачка", разкри икономистът преди десетина дни.

Тол система.

"Дума":

Отлагат старта на тол системата за 27 март

В крайна сметка въвеждането на тол ситемата се отлага за 27 март. Това стана ясно след извънредната среща между премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов, зам.-регионалния министър и превозвачите.

По-рано днес превозваческите фирми се заканиха да спрат работа от 1 март, ако тол системата стартира. От АПИ пък обещаха да докладват да недоволството им на премиера и да вземат решение.

До новия краен срок превозвачите трябва да се сдобият с GPS устройства, които да измерват изминатите километри и съответно да се платят, съобщи Дарикнюз.

От бранша подчертаха, че не са против самата тол система. Борисов бе изнервен от ситуацията и отново се похвали как ЕК ни сочи като финансово стабилни и дисциплинирани. Но вместо тази новина, превозвачите го занимавали със своите проблеми.

На фона на днешната новина, че сме финансово и икономически по-дисциплинирани от Германия, вместо това да си говорим, те ме занимават с 2 лева, 5 лева. Или се оправяте, или не тръгва тол системата, недоволства премиерът.

Отличие.

"Монитор":

София с най-висок рейтинг за действията си в областта на климата

София получи най-високия рейтинг "А" за прозрачност и лидерство за действията си в областта на климата в класацията на глобалната платформа CDP, съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова във Фейсбук.

В тази категория София е заедно с Париж, Берлин, Лисабон, Стокхолм, Лондон, Хага, Рига, Сан Франциско, Сиатъл, Ню Йорк и Сеул.

Фандъкова изтъкна, че за 10 години София е засадила 1260 дка новозалесени земи около града, а всяка години се засаждат 2000 нови дървата в столицата. "През 2020 г. планираме да засадим 10 000 дървета. В момента разработваме карта с местата за засаждане във всеки район и през март ще представя новата ни програма за засаждане на дървета в кварталите с покана за участие към всички граждани, които искат да засадят дърво до дома си", съобщава Фандъкова и допълва, че едно дърво абсорбира 150 кг въглероден диоксид годишно.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини