13 °C

Ето с колко пари и имоти разполагат управниците на Асеновград

В Общинския съвет на Асеновград има съветници, които са с доста солиден бизнес преди да влязат в местната власт. Това показват данните от сайта на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ по встъпителните декларации за имущество и интереси на кметове, зам.-кметове, председатели на Общински съвети и съветници, избрани на местните избори през есента на 2019 г. Задължението е за всички, независимо дали са в първи или в пореден мандат.

Общият брой лица, подали встъпителните си декларации след избора в местни органи на власт в страната е 5 116.

374 лица, за които на това основание имат задължението за подаване на декларации за имущество интереси, не са го направили или са подали декларациите си след срока, установен в закона. Съгласно Закона ще им бъде наложена глоба в размер от 1 000 до 3 000 лв. В случаите на неподаване на декларация, за тези лица започва и проверка за установяване на незаконно придобито имущество, на основание чл. 108 ал. 6 ЗПКОНПИ.

От справката на кмета Христо Грудев за него и съпругата му става ясно, че имат 2 големи и 1 малък апартамент, магазин, парцел, гараж и производствено помещение. Грудев притежава ½ от автомобил Мерцедес Е320, придобит през 2014 г. На свое име градоначалникът има банков влог от 173 722 лева, а също и по ¼ дялове от 4 ниви край Асеновград.

Във встъпителната декларация на зам.-кмета Теньо Манолов при поемане на длъжността в местната управа са отчетени апартамент и парцел в Пловдив, обща собственост със съпругата му, както и наследствена къща на Манолов в село Радиново, община Марица, и вила на жена му в кърджалийското село Петлино. Двамата са съсобственици са на две коли – БМВ и Тойота, и на мотор Триумф, придобити през 2019 г. Разполагат общо с около 30 хиляди лева, а на името на Манолов има банков влог и от 21 150 евро.

Зам.-кметът Стоян Димитров може да се похвали с 3 апартамента – 2 в Пловдив и 1 в София. И трите са придобити през 2006 г. Държи половината дял от наследствена къща в Чирпан, както и ½ от апартамент в Слънчев бряг, придобита през 2003 г. В родния си Чирпан Димитров има и по ½ части от лозе и нива, а със съпругата си са собственици и на няколко декара гори в село Ситово, община Родопи. Двамата имат общ Лексус, придобит през 2012 г., а 10 години отпреди това съпругата му има и Пежо. Като налични парични средства на името на Димитрови има около 7 600 лева и банков депозит за малко над 60 500 лева. В графата "Вложения в инвестиционни и пенсионни фондове и еквивалентни форми на спестявания и инвестиции" срещу името на Стоян Димитров са записани вложения от 1 107 лева в ЦКБ "Сила" и 13 572 лева в ДСК "Родина". Също там съпругата му има 4 277 лева. До назначаването на му длъжността зам.-кмет е бил управител на основаната от него през 2006 г. фирма "Астрагруп" ООД.

Зам.-кметът Петър Петров и съпругата му имат къща и неголеми части от ниви в село Златовръх. От 2005 г. са съсобственици на Рено.

Тамер Бейсимов е закупил през 2018 г. две ниви в село Нови Извор. Като доходи извън тези за заеманата длъжност, получени през предходната календарна година т.е. отново 2018-а, в случай, когато са "общо над 1 000 лева и трудови доходи, получени през предходната календарна година" е записана сумата 33 806 лева.

Сред най-заможните общински съветници е Петър Желязков от ГЕРБ. От данните в декларацията му става ясно, че като крупен земеделски производител на името му има парцели и складови помещения в Асеновград и в селата Червен и Мостово. Земеделската техника, която притежава представлява дълъг списък от трактори, камиони, зърнокомбайн, валяк, сеялка и т.н, и т.н. общо 44 броя техника и машини. На името на съпругата му има апартамент в Асеновград, придобит през 2018 г. Желязков е декларирал налични 128 000 лева, заеми на името на фирмите му в размер на общо 420 000 лева и личен овърдрафт кредит от 100 000 лева. От 2017 г. общинският съветник е собственик на гори в село Стоево.

Сред заможните съветници е и Божидар Малинов от БСП. Заедно със съпругата си са съсобственици на апартамент и парцел в Асеновград, имат и по различни съотношения малки части от други 4 парцела в града, 1 в местността Параколово, 1 в село Яврово и няколко ниви край Асеновград. Съсобственици са на два автомобила – Сузуки и Мазда, придобити съответно през 2015 г. и 2016 г. Съпругата на Малинов има налични 60 000 лева, а самият той разполага с 200 акции в "Калцит" АД. Със същото дружество е свързано името и на съветника от Местна коалиция "НФСБ /ВМРО-БНД/" Апостол Тименов, който има дялово участие в него. Като "вложения в инвестиционни и пенсионни фондове и еквивалентни форми на спестявания и инвестиции" на името на Тименов и съпругата му има записани малко над 61 000 лева, а самият той има банков влог от 97 743 лева. От 2014 г. двамата са съсобственици на Нисан Терано, а от 2006 г. на къща с двор в Асеновград.

Борислав Радославов от ГЕРБ също впечатлява с имоти и средства. Двамата със съпругата му имат апартамент в Ивайловград, наследена 1/3 къща с двор и дворно място в Бачково. В различни части край Ивайловград Радославов разполага с наследство от неголеми идеални части ниви и лозя. На негово име има банков влог от 50 000 лева, а на съпругата му 30 700 лева.

Имотен е и Гео Караданов от БСП. Червения съветник има къща с двор в Асеновград и село Червен, както и неголеми части от апартамент в Асеновград и от къща в село Гела. Почитател на Фолскваген, Караданов е придобил 4 автомобила от марката в различни години - 3 Голфа (2008 г., 2009 г. 2017 г.) и 1 Корадо от 2019 г. Като налични парични средства е отчел 135 914 лева и още 47 956 лева.

Илия Кендев от Местна коалиция "НФСБ /ВМРО-БНД/" разполага с парични средства в размер на 24 000 лева, а съпругата му – 16 000 лева. Двамата са посочили и няколко потребителски и един ипотечен кредит в ДСК – общо за 173 000 лева. Съсобственици са на апартамент в Асеновград и трайни насаждения в село Червен. На името на Кендев има 2 автомобила – Хонда и товарен Мерцедес Спринтер, а на името на съпругата му Опел Корса. Съветникът има дялово участие в "Рибката Асеновград" ЕООД и 100% участие в "Конна база Царацово" ООД.

Със заеми за близо 50 хиляди се оказа съветникът от ДПС Хюсеин Караджов. Част от тях са по кредитни карти. В графата "Вземания над 10 000 лева" е отчетен паричен заем от 19 500 лева, като за правно основание е посочен запис на заповед от "чуждестранни лица". Заедно със съпругата си имат два автомобила. През 2018 г. са придобили Мерцедес Бенц, а през 2019 г. джип Чероки. Караджов има вила и парцел в ардинското село Русалско, апартамент в Крумовград и ½ къща в Асеновград.

С много имане може да се похвали още един съветник от ДПС. Юсуф Аптиш и съпругата му са съсобственици на апартамент, магазин, парцел и два гаража в Асеновград. От 2018 г. делят собственост върху автомобил Тойота, а от 2019 г. ползват заедно и джип Мерцедес. Аптиш е посочил банкови влогове за 128 222 лева, като два от тях са по 19 970 лева, в равностойност 10 210 евро, и са на името на децата му.

Председателят на Общинския съвет Драгомир Георгиев е с декларация от май месец 2019 г., както и всички други, които и преди са участвали във властта. В случая това са бившият кмет Емил Караиванов, заместниците му Мария Вълканова, Тамер Бейсимов и др.

Караиванов и съпругата му са съсобственици на Рено Ейспейс. От заплати той е спестил 28 400 лева, по-голямата част от която са в банка на влог. Теглил е кредит от 15 000 лева. Има и "вложения в инвестиционни и пенсионни фондове и еквивалентни форми на спестявания и инвестиции" от 20 420 лева, също спестени от заплати. От 2018 г. съпругата му има парцел в село Червен.

В декларацията на Вълканова са отчетени 25 188 лева вложения от заплати и доходи извън тези за заеманата длъжност, получени през предходната календарна 2018 г. в размер на 45 100 лева на нейно име и 14 000 лева на името на съпруга й.

На името на Георгиев пък, който продължава и сега да е председател на местния парламент, като съсобственик със съпругата му от 2018 г. са посочени две ниви в село Патриарх Евтимиево, банкови депозити от заплати за общо 13 000 лева, 24 000 лева лизинг на автомобил на Драгомир Георгиев, 35 582 лева на негово име и 8 750 лева на името на съпругата му в графата "Доходи извън тези за заеманата длъжност, получени през предходната календарна година".

Разбира се, има и съветници, за които се оказва, че нямат кой знае какво имущество към момента на началото на новия мандат. Например Мариан Велев от "Демократична България – Обединение" (ДА България, БСБ, Зелено движение) не е декларирал нищо освен че е член на СД и представляващ "Бор Ин" ЕАД, управител на "Сейф Плейс" ЕООД, както и член на УС на Сдружение Българска федерация по триатлон 2002 и Сдружение Спортен клуб кану-каяк Пловдив. Или Енко Найденов от БСП, който има 7 000 лева влог, спестявания от 7 500 лева и от 2013 г. Пежо Партнер. Айсин Кюлджю от ДПС пък се оказва, че няма нищо за деклариране, освен Фиат Стило, придобит през 2013 г.

Още декларациите може да разгледате ТУК.

 

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ай
  айдеее
  0 0
  18:32, 5 мар 2020
  Зам. кмета ви не е ли в конфликт на интереси?

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
29 мар 2020
Последни новини