Двама българи са с коронавирус, но може да не са в България?

Двама българи са дали положителни проби за новия вид коронавирус Ковид-19.

Това е станало в Сидни, Австралия, съобщи главният здравен инспектор Ангел Кунчев, цитиран от БНР. Резултатите засега не са потвърдени от лаборатория в България.

„Получихме от австралийските колеги данни за двама български граждани, които са контактни на техен положителен случай по време на полет от Доха до Сидни. В момента изясняваме техните адреси, но шансът да са в България е много малък”, обяви в сряда Кунчев.

Все още не е сигурно, че двамата българи, пътували до Австралия, са заразени с коронавирус, поясни днес Кунчев, цитиран от БНТ.

По думите му, единият от тях се е прибрал в България и в момента се изследва, а другият все още е в Австралия.

Обявиха грипна епидемия на територията на цяла България

Всички проби, взети за изследване на пациенти със съмнения за коронавирус, са отрицателни, съобщи началникът на ВМА ген. д-р Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг в четвъртък.

През денонощието са направени 12 проби в националната референтна лаборатория, 12 проби са изследвани във ВМА, и три - във Варна. Впоследствие шест от пробите са разменени между лабораториите за по-голяма сигурност на резултатите.

Във ВМА са приети 11 души, които ще бъдат тествани днес, а пробите им ще са готови следобед. Вчера вечерта са изписани двама души от пациентите под карантина, а днес ще бъдат изписани още трима.

Двама мъже - на възраст 40-50 години, завърнали се от Италия, са настанени в Инфекциозното отделение на болницата в Добрич с грипоподобна симптоматика, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова.

По думите ѝ мъжете са заболели в периода на 14-дневната домашна карантина и, след като са споделили оплакванията си с личните си лекари, са настанени в болницата. Пациентите са в самостоятелни помещения.

Резултатът от лабораторното изследване за коронавирус на единия мъж се очаква днес, а за другия - в следващите дни.

Междувременно гръцките здравни служители съобщиха за 21 нови случая на Ковид-19. Те са регистрирани сред група, която наскоро пътувала до Израел. Така броят на заразените в Гърция достигна 31.

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини