16 °C

Няма заразени с коронавирус в Асеновград, 35, завърнали се от Италия, са под карантина

В асеновградска община, както и на територията на цялата област Пловдив, няма заразени. "Държавата е предприела сериозни мерки за ограничаване разпространението на новия коронавирус, така че няма място за паника и притеснение", заяви на днешното заседание на Оперативния щаб за превенция и борба с разпространението на коронавирус COVID-19 д-р Христо Грудев, който е и председател на щаба.

Д-р Росица Райчева, здравен инспектор ПЕК в РЗИ, посочи, че е препоръчително всички собственици на търговски обекти, здравни заведения и друг вид обществени сгради да дезинфекцират помещенията с дезинфектанти на спиртна основа, в които има 70% етанол.

Инфекциозните болници на територията на областта са две – в Пловдив и в Карлово. В МБАЛ – Асеновград не се допускат свиждания, обявена е епидемия. "В това отношение най-трудно е да се контролират хората да не нарушават забраната", коментира управителят д-р Иван Червенков. От лежащо болните в белодробното отделение, които са с бактериални инфекции, са взети 3 проби и за изпратени за изследване за наличие на коронавирус. Такива проби с назофарингеален секрет са направени и на деца, постъпили с пневмония. Асеновградската болницата разполага с още 17 такива хранителни среди към момента, но при нужда ще бъдат заявени още. Хората, на които са взети проби, ще бъдат изследвани както за коронавирус, така и за грип от тип Б.

Призовават се гражданите да не се събират по заведения и затворени помещения, като за целта е проведен инструктаж на учениците във всички учебни заведения в Асеновград. В училищните сгради ще бъде извършена основна дезинфекция на санитарни възли, дръжки на врати и други.

От РЗИ – Пловдив препоръчват да се ползва "Хипохлорид", на чийто етикет е изписано "С разрешение на Министерството на здравеопазването" (МЗ). Органите на реда и Военното формирование в Асеновград са мобилизирани и в готовност да съдействат при нужда. Полицията ще следи за струпване на много хора по големи хипермаркети и други институции. Наблюдавано ще бъде и за изкуствено повишаване цените на стоки, за което ще се сигнализират съответните органи.

Всички тези мерки се предприемат с цел гарантиране на обществения ред и спокойствие в общината. От Щаба апелират да не се създава излишно напрежение и паника. Телефонът, на който граждани могат да подават сигнали, е 0331 60 100 в РУ – Асеновград.

На сметопочистващата фирма е възложено да извърши дезинфекция на съдовете за отпадъци и пространството около тях. На автобусните и таксиметровите превозвачи в града ще бъде дадено предписание да дезинфекцират превозните средства, с които извършват транспорт на граждани. От РЗИ – Пловдив препоръчват крайна основна дезинфекция да се извърши веднъж, след което да се продължи с по 2 или 4 пъти на ден.

В Асеновград под превантивна карантина са общо 35 души, пристигнали от Италия – екскурзианти, международни шофьори, студенти.

Освен гореспоменатите, членове на Оперативния щаб за превенция и борба с разпространението на коронавирус COVID-19, са също и инж. Петър Петров и Тамер Бейсимов – заместник-кметове на общината, д-р Петър Аргиров – управител на МЦ І - Асеновград, Христо Андонов – директор на ОУ "Петко Каравелов", Йордан Диков – директор на ПГ "Цар Иван Асен ІІ", гл. инспектор Петър Бабугеров – началник на Районното полицейско управление, подполк. Ташев – заместник-командир на ІV Артилерийски полк, заместващ полковник Лъчезар Мишев – командир на ІV Артилерийски полк.

Притеснявате ли се от коронавируса?

Притеснявате ли се от коронавируса?

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
25 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
25 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
25 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
25 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
25 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
25 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
25 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
25 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
25 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
25 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
25 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
25 окт 2020
Последни новини