Няма заразени с коронавирус в Асеновград, 35, завърнали се от Италия, са под карантина

В асеновградска община, както и на територията на цялата област Пловдив, няма заразени. "Държавата е предприела сериозни мерки за ограничаване разпространението на новия коронавирус, така че няма място за паника и притеснение", заяви на днешното заседание на Оперативния щаб за превенция и борба с разпространението на коронавирус COVID-19 д-р Христо Грудев, който е и председател на щаба.

Д-р Росица Райчева, здравен инспектор ПЕК в РЗИ, посочи, че е препоръчително всички собственици на търговски обекти, здравни заведения и друг вид обществени сгради да дезинфекцират помещенията с дезинфектанти на спиртна основа, в които има 70% етанол.

Инфекциозните болници на територията на областта са две – в Пловдив и в Карлово. В МБАЛ – Асеновград не се допускат свиждания, обявена е епидемия. "В това отношение най-трудно е да се контролират хората да не нарушават забраната", коментира управителят д-р Иван Червенков. От лежащо болните в белодробното отделение, които са с бактериални инфекции, са взети 3 проби и за изпратени за изследване за наличие на коронавирус. Такива проби с назофарингеален секрет са направени и на деца, постъпили с пневмония. Асеновградската болницата разполага с още 17 такива хранителни среди към момента, но при нужда ще бъдат заявени още. Хората, на които са взети проби, ще бъдат изследвани както за коронавирус, така и за грип от тип Б.

Призовават се гражданите да не се събират по заведения и затворени помещения, като за целта е проведен инструктаж на учениците във всички учебни заведения в Асеновград. В училищните сгради ще бъде извършена основна дезинфекция на санитарни възли, дръжки на врати и други.

От РЗИ – Пловдив препоръчват да се ползва "Хипохлорид", на чийто етикет е изписано "С разрешение на Министерството на здравеопазването" (МЗ). Органите на реда и Военното формирование в Асеновград са мобилизирани и в готовност да съдействат при нужда. Полицията ще следи за струпване на много хора по големи хипермаркети и други институции. Наблюдавано ще бъде и за изкуствено повишаване цените на стоки, за което ще се сигнализират съответните органи.

Всички тези мерки се предприемат с цел гарантиране на обществения ред и спокойствие в общината. От Щаба апелират да не се създава излишно напрежение и паника. Телефонът, на който граждани могат да подават сигнали, е 0331 60 100 в РУ – Асеновград.

На сметопочистващата фирма е възложено да извърши дезинфекция на съдовете за отпадъци и пространството около тях. На автобусните и таксиметровите превозвачи в града ще бъде дадено предписание да дезинфекцират превозните средства, с които извършват транспорт на граждани. От РЗИ – Пловдив препоръчват крайна основна дезинфекция да се извърши веднъж, след което да се продължи с по 2 или 4 пъти на ден.

В Асеновград под превантивна карантина са общо 35 души, пристигнали от Италия – екскурзианти, международни шофьори, студенти.

Освен гореспоменатите, членове на Оперативния щаб за превенция и борба с разпространението на коронавирус COVID-19, са също и инж. Петър Петров и Тамер Бейсимов – заместник-кметове на общината, д-р Петър Аргиров – управител на МЦ І - Асеновград, Христо Андонов – директор на ОУ "Петко Каравелов", Йордан Диков – директор на ПГ "Цар Иван Асен ІІ", гл. инспектор Петър Бабугеров – началник на Районното полицейско управление, подполк. Ташев – заместник-командир на ІV Артилерийски полк, заместващ полковник Лъчезар Мишев – командир на ІV Артилерийски полк.

Притеснявате ли се от коронавируса?

Притеснявате ли се от коронавируса?

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини