33 °C

Няма заразени с коронавирус в Асеновград, 35, завърнали се от Италия, са под карантина

В асеновградска община, както и на територията на цялата област Пловдив, няма заразени. "Държавата е предприела сериозни мерки за ограничаване разпространението на новия коронавирус, така че няма място за паника и притеснение", заяви на днешното заседание на Оперативния щаб за превенция и борба с разпространението на коронавирус COVID-19 д-р Христо Грудев, който е и председател на щаба.

Д-р Росица Райчева, здравен инспектор ПЕК в РЗИ, посочи, че е препоръчително всички собственици на търговски обекти, здравни заведения и друг вид обществени сгради да дезинфекцират помещенията с дезинфектанти на спиртна основа, в които има 70% етанол.

Инфекциозните болници на територията на областта са две – в Пловдив и в Карлово. В МБАЛ – Асеновград не се допускат свиждания, обявена е епидемия. "В това отношение най-трудно е да се контролират хората да не нарушават забраната", коментира управителят д-р Иван Червенков. От лежащо болните в белодробното отделение, които са с бактериални инфекции, са взети 3 проби и за изпратени за изследване за наличие на коронавирус. Такива проби с назофарингеален секрет са направени и на деца, постъпили с пневмония. Асеновградската болницата разполага с още 17 такива хранителни среди към момента, но при нужда ще бъдат заявени още. Хората, на които са взети проби, ще бъдат изследвани както за коронавирус, така и за грип от тип Б.

Призовават се гражданите да не се събират по заведения и затворени помещения, като за целта е проведен инструктаж на учениците във всички учебни заведения в Асеновград. В училищните сгради ще бъде извършена основна дезинфекция на санитарни възли, дръжки на врати и други.

От РЗИ – Пловдив препоръчват да се ползва "Хипохлорид", на чийто етикет е изписано "С разрешение на Министерството на здравеопазването" (МЗ). Органите на реда и Военното формирование в Асеновград са мобилизирани и в готовност да съдействат при нужда. Полицията ще следи за струпване на много хора по големи хипермаркети и други институции. Наблюдавано ще бъде и за изкуствено повишаване цените на стоки, за което ще се сигнализират съответните органи.

Всички тези мерки се предприемат с цел гарантиране на обществения ред и спокойствие в общината. От Щаба апелират да не се създава излишно напрежение и паника. Телефонът, на който граждани могат да подават сигнали, е 0331 60 100 в РУ – Асеновград.

На сметопочистващата фирма е възложено да извърши дезинфекция на съдовете за отпадъци и пространството около тях. На автобусните и таксиметровите превозвачи в града ще бъде дадено предписание да дезинфекцират превозните средства, с които извършват транспорт на граждани. От РЗИ – Пловдив препоръчват крайна основна дезинфекция да се извърши веднъж, след което да се продължи с по 2 или 4 пъти на ден.

В Асеновград под превантивна карантина са общо 35 души, пристигнали от Италия – екскурзианти, международни шофьори, студенти.

Освен гореспоменатите, членове на Оперативния щаб за превенция и борба с разпространението на коронавирус COVID-19, са също и инж. Петър Петров и Тамер Бейсимов – заместник-кметове на общината, д-р Петър Аргиров – управител на МЦ І - Асеновград, Христо Андонов – директор на ОУ "Петко Каравелов", Йордан Диков – директор на ПГ "Цар Иван Асен ІІ", гл. инспектор Петър Бабугеров – началник на Районното полицейско управление, подполк. Ташев – заместник-командир на ІV Артилерийски полк, заместващ полковник Лъчезар Мишев – командир на ІV Артилерийски полк.

Притеснявате ли се от коронавируса?

Притеснявате ли се от коронавируса?

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят бележи материални придобивки и лични удовлетворения за много от вас. Доверието, с което ви приемат е напълно заслужено и самочувствието ви е оправдано. Запазете добронамереността си към всички от обкръжението ви, това ще ви помогне да се концентрирате върху важните за вас дела.
06 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
06 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, изпълнен с динамика и промени. Работата ви ще бъде свързана с множество срещи, в които вие сте водещата страна. Справяте се добре с тази роля, а и има хора, които ви оказват необходимата подкрепа. Не пренебрегвайте подробностите, на които ви обръщат внимание вашите колеги. В определен момент те могат да се окажат решаващи за нещо важно.
06 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще останете доволни от професионалните си изяви днес. Повече съсредоточеност при работа свързана с пари. Възможни са измами и допълнително внимание ще бъде от полза. За някои изгодни предложения свързани с нова работа. Денят ще носи успех за всякакъв вид сдружения. Съвместните начинания се толерират.
06 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят ви ще е успешен. За много от вас той се свързва с добри реализации, бизнесът ще ви донесе повече вълнения, но и финансови придобивки. Приятели от чужбина ще разнообразят ежедневието на някои от вас. Очаквана среща ще ви донесе положителни емоции, за други спокойна почивка.
06 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Някои от вас съвсем основателно ще отделят повече време за подготовка на предстоящо събитие. Чувствате се достатъчно уверени в себе си, за да действате по собствено усмотрение. Моментът е подходящ за конкретни стъпки, така че не се колебайте. Време е да действате. Можете да напреднете в много кратки срокове.
06 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Мнозина от вас ще съсредоточат усилията си към повишаване на квалификацията си. Това ще ги направи конкурентноспособни и по-успешни в професионалната им кариера. Не се лутайте в търсене на подходящо занимание, имате ясна цел – следвайте я. Една среща ще остави следа в живота ви.
06 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви предлага доста разнообразни събития. На някои от вас може да се наложи да избират между няколко еднакво изкусителни възможности. Не се колебайте твърде дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и желано избавление от сърдечните терзания за мнозина от вас.
06 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес е добре да владеете емоциите си и да подхождате трезво към задачите си. Здравето е възможно да ви създава проблеми. Любовният ви живот е наситен с вълнуващи преживявания и интересни разговори с вашата половинка.
06 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставяйки разбирателството с другите, като водещо начало, ще прозрете, че съдбата ви толерира и дава привилегии. Това е верния път. Обстоятелствата ще бъдат във ваша полза и ще ви дадат възможности да погледнете на проблемите си от по-различен ъгъл, и да решите бързо загадката.
06 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте всякакви спорове днес, дори да сте сигурни в правотата си. Спокойствието взима връх над всичко и днес никой няма да е в състояние да ви изнерви.Отдайте се на любимото си занимание и не се занимавайте с чужди проблеми. Ще имате възможност да наситите душата си с хубави емоции, ако разбира се това ви вълнува.
06 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Овладейте емоциите си и се заемете сериозно със задачите си. Отдавате прекалено голямо значение на нечие поведение, а можете просто да го пропуснете покрай себе си. В същото време не бъдете недостъпни за човек, който ви показва добрите си чувства. Възможно е здравето ви да ви създаде грижи.
06 авг 2020
Последни новини