16 °C

Няма заразени с коронавирус в Асеновград, 35, завърнали се от Италия, са под карантина

В асеновградска община, както и на територията на цялата област Пловдив, няма заразени. "Държавата е предприела сериозни мерки за ограничаване разпространението на новия коронавирус, така че няма място за паника и притеснение", заяви на днешното заседание на Оперативния щаб за превенция и борба с разпространението на коронавирус COVID-19 д-р Христо Грудев, който е и председател на щаба.

Д-р Росица Райчева, здравен инспектор ПЕК в РЗИ, посочи, че е препоръчително всички собственици на търговски обекти, здравни заведения и друг вид обществени сгради да дезинфекцират помещенията с дезинфектанти на спиртна основа, в които има 70% етанол.

Инфекциозните болници на територията на областта са две – в Пловдив и в Карлово. В МБАЛ – Асеновград не се допускат свиждания, обявена е епидемия. "В това отношение най-трудно е да се контролират хората да не нарушават забраната", коментира управителят д-р Иван Червенков. От лежащо болните в белодробното отделение, които са с бактериални инфекции, са взети 3 проби и за изпратени за изследване за наличие на коронавирус. Такива проби с назофарингеален секрет са направени и на деца, постъпили с пневмония. Асеновградската болницата разполага с още 17 такива хранителни среди към момента, но при нужда ще бъдат заявени още. Хората, на които са взети проби, ще бъдат изследвани както за коронавирус, така и за грип от тип Б.

Призовават се гражданите да не се събират по заведения и затворени помещения, като за целта е проведен инструктаж на учениците във всички учебни заведения в Асеновград. В училищните сгради ще бъде извършена основна дезинфекция на санитарни възли, дръжки на врати и други.

От РЗИ – Пловдив препоръчват да се ползва "Хипохлорид", на чийто етикет е изписано "С разрешение на Министерството на здравеопазването" (МЗ). Органите на реда и Военното формирование в Асеновград са мобилизирани и в готовност да съдействат при нужда. Полицията ще следи за струпване на много хора по големи хипермаркети и други институции. Наблюдавано ще бъде и за изкуствено повишаване цените на стоки, за което ще се сигнализират съответните органи.

Всички тези мерки се предприемат с цел гарантиране на обществения ред и спокойствие в общината. От Щаба апелират да не се създава излишно напрежение и паника. Телефонът, на който граждани могат да подават сигнали, е 0331 60 100 в РУ – Асеновград.

На сметопочистващата фирма е възложено да извърши дезинфекция на съдовете за отпадъци и пространството около тях. На автобусните и таксиметровите превозвачи в града ще бъде дадено предписание да дезинфекцират превозните средства, с които извършват транспорт на граждани. От РЗИ – Пловдив препоръчват крайна основна дезинфекция да се извърши веднъж, след което да се продължи с по 2 или 4 пъти на ден.

В Асеновград под превантивна карантина са общо 35 души, пристигнали от Италия – екскурзианти, международни шофьори, студенти.

Освен гореспоменатите, членове на Оперативния щаб за превенция и борба с разпространението на коронавирус COVID-19, са също и инж. Петър Петров и Тамер Бейсимов – заместник-кметове на общината, д-р Петър Аргиров – управител на МЦ І - Асеновград, Христо Андонов – директор на ОУ "Петко Каравелов", Йордан Диков – директор на ПГ "Цар Иван Асен ІІ", гл. инспектор Петър Бабугеров – началник на Районното полицейско управление, подполк. Ташев – заместник-командир на ІV Артилерийски полк, заместващ полковник Лъчезар Мишев – командир на ІV Артилерийски полк.

Притеснявате ли се от коронавируса?

Притеснявате ли се от коронавируса?

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
27 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
27 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
27 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
27 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
27 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
27 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
27 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
27 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
27 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
27 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
27 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
27 май 2020
Последни новини