Кметове и директори на болници в Пловдивско на среща за COVID-19

Ситуацията в Пловдив и областта непрекъснато се следи и са предприети всички мерки, за недопускане разпространението на COVID-19. Те касаят училища, детски заведения, здравни и социални служби, общинска администрация и решения за отмяна на масови мероприятия. Това стана ясно от проведената среща на областния управител Дани Каназирева с кметовете на общините в областта, районите кметове на Пловдив и директорите на болниците в Асеновград, Карлово, Раковски и Първомай.

Кметовете съобщиха, че във всяка община има вече сформирани оперативни екипи, които координират действията между институциите. Във всички училища, детски градини и обществени сгради се извършва дезинфекция, на входовете се поставят дезинфекционни стелки и се следи стриктно за спазване на хигиенни изисквания. Дадени са указания за извършване на дезинфекция и на автобусите от междуселищния транспорт. Общините са направили заявки за осигуряване на предпазни средства – маски и ръкавици, които чрез областна администрация ще бъдат подадени като необходимост към Националния оперативен щаб. Общата бройка, която ще заяви област Пловдив, е над 500 хиляди маски и над 500 хиляди чифта ръкавици.

В момента, общинските болници в Първомай, Асеновград и Раковски, имат осигурени маски и ръкавици за медицинските екипи. В болницата в Карлово, където има инфекциозно отделение с 10 легла, са осигурени и предпазни облекла за персонала. Дадена е заявка за допълнително количество. По инструкция предпазни облекла ще бъдат осигурени за МВР, Гранична полиция, Спешна помощ, инфекциозните отделения и службите, които имат пряк контакт с потенциално заразени.

Областната управа е получила дарение от 3 000 маски, които ще бъдат предоставени на Дома за стари хора в Пловдив - 500 броя и на МВР – Сектор „Български документи за самоличност“ - 2 500 броя.

Здравните власти съветват първо пациентът да се консултира с личния си лекар, при възможност да си направи тест за обикновен грип и чак след това по преценка на специалист да се свърже със Спешна помощ или инфекциозна клиника.

По данни на РЗИ на територията на областта няма изолиран коронавирус. В момента се чакат резултатите от проби на две пациентки, които лежат в инфекциозна клиника и проби от 18 пациенти с доказана пневмония от други лечебни заведения.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини