8 °C

10 000 лева трябва да плати Община Асеновград на нападнато от куче дете

Обезщетението, което Районният съд отсъди да бъде изплатено на 8-годишното момче чрез неговите родители и законни представители, е отсъдено за "неимуществени вреди, изразяващи се в разкъсно-контузна рана по лявата ушна мида, две разкъсно-контузни рани по лявата лицева половина, разкъсно-контузна рана по предната повърхност на дясната колянна става, разкъсно-контузна рана по задната повърхност на дясната колянна става, нарушаване целостта на четириглавия мускул на десния крак, страх и стрес", всичко това причинено от нападение и ухапване от безстопанствено куче.

Инцидентът стана на 7 юли м.г. Привечер около 18 ч. детето и четири негови приятели са вървели по ул. "Отец Паисий". Стигайки до 34 на улицата, асеновградчанчето чуло ръмжене на животно. Първоначално не видяло нищо, но изведнъж на гърба му скочило куче и го повалило на земята. То започнало да пищи, да се бори и да се опитва да се изскубне от захапката на четириногото. Уплахът и усилията му да се освободи разярили още повече кучето и то захапало жертвата си още по-силно. След няколко минути борба детето успяло да се отскубне и побягнало, но кучето отново се нахвърлило върху него, повалило го на земята и продължило да го хапе. Намесил се очевидец на случката, който прогонил агресивното животно.

От захапванията момчето е получило кървяща рана под лявото око, лявото му ухо било разкъсано отзад към тила до хрущяла, десния му крак бил разкъсан под коляното, гърбът и коремът му били надрани от нокти, а блузката му висяла на парцали.

С чужда помощ детето извървяло пътя до дома си – на около 200 - 250 метра. Шокираните родители хукнали веднага с малкия към спешния кабинет в Асеновград, като през целия път той пищял от болка. Лекарите поставили местна упойка и обработили раните му, като тази под окото е била шита с външни и вътрешни конци. Оттам с линейка семейството е откарано в УМБАЛ "Свети Георги" – Пловдив, където в отделението по УНГ са обработили раната на ухото, поставяйки втора местна упойка. Травмираното от ужас дете не спряло да плаче. Необходимите манипулации за разкъсната рана на крака били три часа и с поставянето на пълна упойка.

От болките и дългото чакане детето изпаднало в хистерична криза, което наложило да му бъде дадено успокоително. На следващия ден му поставили ваксина против бяс. Лечението продължило в Клиниката по ортопедия и травматология.

Последвали тежки дни и нощи – кошмари, събуждания, плачейки или викайки за помощ, изпадане в ужас при кучешки лай.

На контролен преглед на 22 юли са премахнати конците от раните, а изписването е станало на 10 октомври. При зарастването им са останали четири белега – на бузата под лявото око, зад лявото ухо и два на десния крак, които няма да изчезнат напълно, ще отличават кожата по пигментация, релеф, еластичност и естествени бръчки с напредването на възрастта.

Психическото състояние на детето е изключително тежко, посещава психолог, за да преодолее психическите травми и стрес. Не се осмелява да излиза без придружител. Срамува се от белезите си. Не желае да ходи на училище. Не желае да общува с други хора.

Всички тези болки и страдания са пряка и непосредствена последица от поведението на ответника (б.ред. Община Асеновград) който е длъжен да осигури настаняването в приюти на бездомни кучета, както и да предотврати агресивното им поведение към хора, но не е направил това. Безстопанствените кучета се намират по грижите и надзора на Общините.

Ответникът т.е. Общината е оспорил изцяло предявения иск. Твърденията му са, че липсват доказателства за наличието на причинна връзка между причинените увреждания и виновно противоправно поведение на ответника. Твърди също, че липсват доказателства, че ухапванията са причинени от безстопанствено куче. Причина за случилото се било несвоевременното подаване на сигнал от граждани за нападнати хора от тази глутница кучета, тъй като, веднага след като Общината е узнала за ухапването, били предприети съответни мерки. Освен това наличието на безстопанствени кучета не можело да се приравни на противоправно неизпълнение на законови задължения. Според действащото законодателство те могат да бъдат настанявани в приют, но могат да бъдат пуснати на свобода след извършване на задължителните ветеринаро-медицински дейности, посочва Общината-ответник.

След като е преценил събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, съдът е намерил за установено, че фактите се потвърждават от съдебно-медицинско удостоверение и епикриза. При прегледа, извършен от вещото лице, е констатирано, че раните еволюират до видими белези, ръбци, цикатрикси, които ще останат за цял живот и не могат да се самоизлекуват. Възможна е корекция на някои от тях с хирургична намеса, но след окончателно приключване на оздравителните процеси, което може да продължи още няколко месеца – хипопигментиране на белезите, увеличаване на размерите им поради растежа на детето. От показанията на трима свидетели е установено, че то е било много уплашено и стресирано. След преживяното, е престанало да излиза само, затворило се в себе си, изпитва страх от животни, когато види куче започва да трепери и търси защита при майка си.

От заключението по съдебно-психологическата експертиза е установено, че психологическото състояние на детето се характеризира с негативни преживявания, с параметри на психотравмено събитие, което и към момента трудно се преработва. Травмата е емоционален отговор на животозастрашаващо събитие, с което детето няма достатъчно ресурси да се справи и интегрира в психичния си свят.

За кучето категорично е установено, че е безстопанствено.

Обезщетението от 10 000 лева трябва да бъде изплатено ведно със законната лихва от датата на увреждането до окончателното й изплащане, както и сумата от 1 530 лева направени по производството разноски.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в 14-дневен срок от връчването му на страните.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Жи
  Живко димитров
  1 -1
  14:51, 11 мар 2020
  Трябва да плати обезщетението др.Караиванов и юристката му Кисова.
 • 2
  Ст
  Станимира Солакова
  1 0
  18:07, 11 мар 2020
  Синът ми беше ухапан от същото куче седем дни по-рано на същата улица. На 02.07.2019 имам входирана в общината жалба по случая. Така че общинарите да не се правят на неразбрали и неусведомени. Ако си бяха видяли жалбата, може би нямаше да се стигне до второ пострадало дете.

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
04 апр 2020
Последни новини