25 °C

10 000 лева трябва да плати Община Асеновград на нападнато от куче дете

Обезщетението, което Районният съд отсъди да бъде изплатено на 8-годишното момче чрез неговите родители и законни представители, е отсъдено за "неимуществени вреди, изразяващи се в разкъсно-контузна рана по лявата ушна мида, две разкъсно-контузни рани по лявата лицева половина, разкъсно-контузна рана по предната повърхност на дясната колянна става, разкъсно-контузна рана по задната повърхност на дясната колянна става, нарушаване целостта на четириглавия мускул на десния крак, страх и стрес", всичко това причинено от нападение и ухапване от безстопанствено куче.

Инцидентът стана на 7 юли м.г. Привечер около 18 ч. детето и четири негови приятели са вървели по ул. "Отец Паисий". Стигайки до 34 на улицата, асеновградчанчето чуло ръмжене на животно. Първоначално не видяло нищо, но изведнъж на гърба му скочило куче и го повалило на земята. То започнало да пищи, да се бори и да се опитва да се изскубне от захапката на четириногото. Уплахът и усилията му да се освободи разярили още повече кучето и то захапало жертвата си още по-силно. След няколко минути борба детето успяло да се отскубне и побягнало, но кучето отново се нахвърлило върху него, повалило го на земята и продължило да го хапе. Намесил се очевидец на случката, който прогонил агресивното животно.

От захапванията момчето е получило кървяща рана под лявото око, лявото му ухо било разкъсано отзад към тила до хрущяла, десния му крак бил разкъсан под коляното, гърбът и коремът му били надрани от нокти, а блузката му висяла на парцали.

С чужда помощ детето извървяло пътя до дома си – на около 200 - 250 метра. Шокираните родители хукнали веднага с малкия към спешния кабинет в Асеновград, като през целия път той пищял от болка. Лекарите поставили местна упойка и обработили раните му, като тази под окото е била шита с външни и вътрешни конци. Оттам с линейка семейството е откарано в УМБАЛ "Свети Георги" – Пловдив, където в отделението по УНГ са обработили раната на ухото, поставяйки втора местна упойка. Травмираното от ужас дете не спряло да плаче. Необходимите манипулации за разкъсната рана на крака били три часа и с поставянето на пълна упойка.

От болките и дългото чакане детето изпаднало в хистерична криза, което наложило да му бъде дадено успокоително. На следващия ден му поставили ваксина против бяс. Лечението продължило в Клиниката по ортопедия и травматология.

Последвали тежки дни и нощи – кошмари, събуждания, плачейки или викайки за помощ, изпадане в ужас при кучешки лай.

На контролен преглед на 22 юли са премахнати конците от раните, а изписването е станало на 10 октомври. При зарастването им са останали четири белега – на бузата под лявото око, зад лявото ухо и два на десния крак, които няма да изчезнат напълно, ще отличават кожата по пигментация, релеф, еластичност и естествени бръчки с напредването на възрастта.

Психическото състояние на детето е изключително тежко, посещава психолог, за да преодолее психическите травми и стрес. Не се осмелява да излиза без придружител. Срамува се от белезите си. Не желае да ходи на училище. Не желае да общува с други хора.

Всички тези болки и страдания са пряка и непосредствена последица от поведението на ответника (б.ред. Община Асеновград) който е длъжен да осигури настаняването в приюти на бездомни кучета, както и да предотврати агресивното им поведение към хора, но не е направил това. Безстопанствените кучета се намират по грижите и надзора на Общините.

Ответникът т.е. Общината е оспорил изцяло предявения иск. Твърденията му са, че липсват доказателства за наличието на причинна връзка между причинените увреждания и виновно противоправно поведение на ответника. Твърди също, че липсват доказателства, че ухапванията са причинени от безстопанствено куче. Причина за случилото се било несвоевременното подаване на сигнал от граждани за нападнати хора от тази глутница кучета, тъй като, веднага след като Общината е узнала за ухапването, били предприети съответни мерки. Освен това наличието на безстопанствени кучета не можело да се приравни на противоправно неизпълнение на законови задължения. Според действащото законодателство те могат да бъдат настанявани в приют, но могат да бъдат пуснати на свобода след извършване на задължителните ветеринаро-медицински дейности, посочва Общината-ответник.

След като е преценил събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, съдът е намерил за установено, че фактите се потвърждават от съдебно-медицинско удостоверение и епикриза. При прегледа, извършен от вещото лице, е констатирано, че раните еволюират до видими белези, ръбци, цикатрикси, които ще останат за цял живот и не могат да се самоизлекуват. Възможна е корекция на някои от тях с хирургична намеса, но след окончателно приключване на оздравителните процеси, което може да продължи още няколко месеца – хипопигментиране на белезите, увеличаване на размерите им поради растежа на детето. От показанията на трима свидетели е установено, че то е било много уплашено и стресирано. След преживяното, е престанало да излиза само, затворило се в себе си, изпитва страх от животни, когато види куче започва да трепери и търси защита при майка си.

От заключението по съдебно-психологическата експертиза е установено, че психологическото състояние на детето се характеризира с негативни преживявания, с параметри на психотравмено събитие, което и към момента трудно се преработва. Травмата е емоционален отговор на животозастрашаващо събитие, с което детето няма достатъчно ресурси да се справи и интегрира в психичния си свят.

За кучето категорично е установено, че е безстопанствено.

Обезщетението от 10 000 лева трябва да бъде изплатено ведно със законната лихва от датата на увреждането до окончателното й изплащане, както и сумата от 1 530 лева направени по производството разноски.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в 14-дневен срок от връчването му на страните.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Жи
  Живко димитров
  1 -1
  14:51, 11 мар 2020
  Трябва да плати обезщетението др.Караиванов и юристката му Кисова.
 • 2
  Ст
  Станимира Солакова
  1 -1
  18:07, 11 мар 2020
  Синът ми беше ухапан от същото куче седем дни по-рано на същата улица. На 02.07.2019 имам входирана в общината жалба по случая. Така че общинарите да не се правят на неразбрали и неусведомени. Ако си бяха видяли жалбата, може би нямаше да се стигне до второ пострадало дете.

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
28 сеп 2020

Случаен виц

Последни новини