7 °C

10 000 лева трябва да плати Община Асеновград на нападнато от куче дете

Обезщетението, което Районният съд отсъди да бъде изплатено на 8-годишното момче чрез неговите родители и законни представители, е отсъдено за "неимуществени вреди, изразяващи се в разкъсно-контузна рана по лявата ушна мида, две разкъсно-контузни рани по лявата лицева половина, разкъсно-контузна рана по предната повърхност на дясната колянна става, разкъсно-контузна рана по задната повърхност на дясната колянна става, нарушаване целостта на четириглавия мускул на десния крак, страх и стрес", всичко това причинено от нападение и ухапване от безстопанствено куче.

Инцидентът стана на 7 юли м.г. Привечер около 18 ч. детето и четири негови приятели са вървели по ул. "Отец Паисий". Стигайки до 34 на улицата, асеновградчанчето чуло ръмжене на животно. Първоначално не видяло нищо, но изведнъж на гърба му скочило куче и го повалило на земята. То започнало да пищи, да се бори и да се опитва да се изскубне от захапката на четириногото. Уплахът и усилията му да се освободи разярили още повече кучето и то захапало жертвата си още по-силно. След няколко минути борба детето успяло да се отскубне и побягнало, но кучето отново се нахвърлило върху него, повалило го на земята и продължило да го хапе. Намесил се очевидец на случката, който прогонил агресивното животно.

От захапванията момчето е получило кървяща рана под лявото око, лявото му ухо било разкъсано отзад към тила до хрущяла, десния му крак бил разкъсан под коляното, гърбът и коремът му били надрани от нокти, а блузката му висяла на парцали.

С чужда помощ детето извървяло пътя до дома си – на около 200 - 250 метра. Шокираните родители хукнали веднага с малкия към спешния кабинет в Асеновград, като през целия път той пищял от болка. Лекарите поставили местна упойка и обработили раните му, като тази под окото е била шита с външни и вътрешни конци. Оттам с линейка семейството е откарано в УМБАЛ "Свети Георги" – Пловдив, където в отделението по УНГ са обработили раната на ухото, поставяйки втора местна упойка. Травмираното от ужас дете не спряло да плаче. Необходимите манипулации за разкъсната рана на крака били три часа и с поставянето на пълна упойка.

От болките и дългото чакане детето изпаднало в хистерична криза, което наложило да му бъде дадено успокоително. На следващия ден му поставили ваксина против бяс. Лечението продължило в Клиниката по ортопедия и травматология.

Последвали тежки дни и нощи – кошмари, събуждания, плачейки или викайки за помощ, изпадане в ужас при кучешки лай.

На контролен преглед на 22 юли са премахнати конците от раните, а изписването е станало на 10 октомври. При зарастването им са останали четири белега – на бузата под лявото око, зад лявото ухо и два на десния крак, които няма да изчезнат напълно, ще отличават кожата по пигментация, релеф, еластичност и естествени бръчки с напредването на възрастта.

Психическото състояние на детето е изключително тежко, посещава психолог, за да преодолее психическите травми и стрес. Не се осмелява да излиза без придружител. Срамува се от белезите си. Не желае да ходи на училище. Не желае да общува с други хора.

Всички тези болки и страдания са пряка и непосредствена последица от поведението на ответника (б.ред. Община Асеновград) който е длъжен да осигури настаняването в приюти на бездомни кучета, както и да предотврати агресивното им поведение към хора, но не е направил това. Безстопанствените кучета се намират по грижите и надзора на Общините.

Ответникът т.е. Общината е оспорил изцяло предявения иск. Твърденията му са, че липсват доказателства за наличието на причинна връзка между причинените увреждания и виновно противоправно поведение на ответника. Твърди също, че липсват доказателства, че ухапванията са причинени от безстопанствено куче. Причина за случилото се било несвоевременното подаване на сигнал от граждани за нападнати хора от тази глутница кучета, тъй като, веднага след като Общината е узнала за ухапването, били предприети съответни мерки. Освен това наличието на безстопанствени кучета не можело да се приравни на противоправно неизпълнение на законови задължения. Според действащото законодателство те могат да бъдат настанявани в приют, но могат да бъдат пуснати на свобода след извършване на задължителните ветеринаро-медицински дейности, посочва Общината-ответник.

След като е преценил събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, съдът е намерил за установено, че фактите се потвърждават от съдебно-медицинско удостоверение и епикриза. При прегледа, извършен от вещото лице, е констатирано, че раните еволюират до видими белези, ръбци, цикатрикси, които ще останат за цял живот и не могат да се самоизлекуват. Възможна е корекция на някои от тях с хирургична намеса, но след окончателно приключване на оздравителните процеси, което може да продължи още няколко месеца – хипопигментиране на белезите, увеличаване на размерите им поради растежа на детето. От показанията на трима свидетели е установено, че то е било много уплашено и стресирано. След преживяното, е престанало да излиза само, затворило се в себе си, изпитва страх от животни, когато види куче започва да трепери и търси защита при майка си.

От заключението по съдебно-психологическата експертиза е установено, че психологическото състояние на детето се характеризира с негативни преживявания, с параметри на психотравмено събитие, което и към момента трудно се преработва. Травмата е емоционален отговор на животозастрашаващо събитие, с което детето няма достатъчно ресурси да се справи и интегрира в психичния си свят.

За кучето категорично е установено, че е безстопанствено.

Обезщетението от 10 000 лева трябва да бъде изплатено ведно със законната лихва от датата на увреждането до окончателното й изплащане, както и сумата от 1 530 лева направени по производството разноски.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в 14-дневен срок от връчването му на страните.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Жи
  Живко димитров
  1 -1
  14:51, 11 мар 2020
  Трябва да плати обезщетението др.Караиванов и юристката му Кисова.
 • 2
  Ст
  Станимира Солакова
  1 -1
  18:07, 11 мар 2020
  Синът ми беше ухапан от същото куче седем дни по-рано на същата улица. На 02.07.2019 имам входирана в общината жалба по случая. Така че общинарите да не се правят на неразбрали и неусведомени. Ако си бяха видяли жалбата, може би нямаше да се стигне до второ пострадало дете.

Хороскоп за 23.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
23 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
23 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
23 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
23 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
23 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
23 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
23 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
23 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
23 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
23 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
23 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
23 яну 2021
Последни новини