Кметът на Асеновград към военнослужещите: Ние разчитаме на вас

Изображение 1 от 6

    "Уважаеми воини, убеден съм, че вашите командири са би подготвили и ви готвят за мисиите, които ви предстоят. Вие сте нашите войници. Служите в нашата казарма. Вие сте част от нас – жителите на Асеновград. Ние разчитаме на вас. Аз, като административен ръководител съм ползвал два пъти помощта на военнослужещите от града. Веднъж – за подпомагане дейността на администрацията за справяне с тежки зимни условия и втори път – при огромен пожар. Поздравявам ви по повод празника. Искам да ви пожелая в личен план здраве, късмет и спокойствие в дома и много сили, за да защитавате честта на България." С тези думи кметът Христо Грудев се обърна към военните от ВФ 24490 в Асеновград по повод празника им вчера, при отбелязването на Деня на ракетните войски и артилерията.

    Наградени бяха заслужили и изявили се военнослужещи по време на изпълнение на служебния си дълг. Зам.-командирът на формированието – подполк. Ташев изнесе кратко слово, в което посочи, че съвременните артилерийски формирования трябва да бъдат модерни, мобилни и боеспособни. Защото те са тези, които помагат на населението при бедствия и аварии и в същото време опазват мира в страната ни. Пожела им здраве, за да постигат високи успехи в нелеката задача да бъдат защитници на България.

    Поздравителни адреси по повод празника бяха изпратили много официални лица. Поздрав към военнослужещите от трибуната отправи и генерал-лейтенант Димитър Илиев – зам.-началник на отбраната на България. "Във време на война качествата изпъкват повече. Но във времена на мир не е по-малко. Вашата задача е да се готвите за отбрана и да помагате на населението при бедствия и трудности. Хората имат нужда да знаят, че армията ги подкрепя. Убеден съм, че 4-ти Артилерийски полк се справя отлично със своите задачи", каза пред ген. Илиев. Той ги увери, че държавната власт има визия и параметри за развитие на Българската армия и в момента се извършва стратегически преглед на ситуацията там и ще осигури всичко необходимо за нормалното й функциониране.

    Ден по-рано зам.-кметът Петър Петров връчи награди на изявили се в различни спортни съревнования военнослужещи от асеновградското поделение. Водосвет за здраве отслужиха асеновградски свещеници. Всички официални гости в двудневните тържества отбелязаха, че Асеновград е пример за топли отношения и сътрудничество между местната власт, армията, бизнеса и духовенството.

    Традиционно на 11 март в гарнизона в града се провеждат тържества, посветени на Деня на ракетните войски и артилерията на Българската армия, честването на 107 г. от Балканската война и овладяването на Одринската крепост, както и на 92-годишнината от създаването на 4-ти артилерийски полк. На този ден през 1913 г., по време на боевете от Балканската война, започва артилерийската подготовка на атаката, предшестваща щурма на Одринската крепост. 36 часа по-късно Одрин е превзет, като основна заслуга за това има българската артилерия. В тази връзка, съгласно Регистър на празниците на поделенията от състава на Българската армия и заповед на министъра на отбраната на Република България от 1992 г., 11 март е определен за Ден на ракетните войски и артилерията на Българската армия и празник на 4-ти Артилерийски полк. За пръв път празника се чества през 1993 г., а от 2001 г. гарнизон - Асеновград и 4-ти полк са домакини на празника.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини