Затвор до 5 години и глоба до 50 000 лв. при нарушаване на карантина

Затвор и глоба ще застрашават всеки, който е поставен под карантина и не я спазва. Това предвиждат промени в Назазателния кодекс и Закона за здравето, които бяха гласувани вчера а днес ще бъдат извънредно обнародвани в Държавен вестник. Целта е да се предотврати разпространението на заразни болести, в това число и коронавируса.

Всеки който наруши наредби, правила или мерки против разпространението на заразна болест, в това число и карантина, ще бъде наказван с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 10 000 лв.

"Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или обявено извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 до 50 000 лв. Да речем, поставена съм под карантина, искам да напусна, но законът ми забранява. Следователно ще се сезира прокуратурата и ще ме накаже - ще вляза в затвора или ще ме глоби. Това е", обясни председателят на Правната комисия в НС Анна Александрова.

Законодателните промени идват след редица груби нарушения на поставени под карантина хора.

МВР ще се включи в изпълняването на мерките за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

От здравното министерство припомнят, че най-добрата мярка срещу разпространението на коронавируса е социалната изолация.

Междувременно заради обявеното извънредно положение, под ръководството на главения прокурор Иван Гешев към прокуратурата е създаден Щаб, който ще следи за спазването на наложените правила и мерки. Прокуратурата ще изисква от здравното, вътрешното и външното министерство, както и от министерството на икономиката ежедневно да предоставят доклади за актуалната обстановка в страната.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини