Областен мобилизационен щаб: Всеки, който няма основание да е навън, ако трябва, ще бъде прибиран и с полицейски патрул

Областна дирекция на МВР – Пловдив създава мобилизационен щаб и призовава "Разчитайте на себе си и вътрешните си убеждения, но се водете от трите основни правила "Мисли-Спазвай-Помогни!":

"Уважаеми жители на Пловдивска област, едва ли някой от нас е предполагал, че животът му ще се промени толкова драстично, че ще трябва да ограничим личната си свобода като се затворим в домовете си, че ще нарушим своите навици извън къщи. Дойде момент да се замислим за живота и неговата ценност. В контекста на създалата се извънредна ситуация са нужни самоконтрол и дисциплина. Нека борбата с разпространението на коронавируса е нашата обща кауза в следващите дни, седмици – колкото е необходимо. Без паника и излишно напрежение, но с отговорност, разум, дисциплина и самодисциплина", апелират оттам към жителите на областта.

Мобилизационен щаб ще помогне с реалните с действия възрастни и нуждаещи се на територията на цялата област. В него са включени представители от сектор "Охранителна полиция", Медицински институт към МВР, мобилизационни групи, Оперативен анализ. Ще се държи непрекъсната връзка с началниците на районните управления, ще има непрекъсната координация с медиите.

И ОЩЕ:

– Създава се организация, чрез районните инспектори и домоуправителите, за получаване на актуална информация за възрастни хора и хора в риск, както и ограничаване на тяхното движение (при необходимост от снабдяването им с хранителни стоки и лекарства)

– Жителите на областта да ограничат излизането от дома си, освен ако не е крайно наложително – да посетят магазин или аптека. Ако това им се наложи, да използват задължително предпазни средства – маска и ръкавици

– В интерес на опазване здравето на всички, при възможност, да се остане и работи дистанционно от вкъщи

– По-младите хора при стриктно спазване на изискванията и нормите за лична безопасност (с маски и ръкавици) да подпомагат своите възрастни, самотни, болни или трудноподвижни съседи. В този момент това е групата от хора, която е много уязвима към вируса

– В мобилизационния щаб ще бъде получавана актуална информация от районните инспектори за предприемане на извънредни мерки на територията на областта за подпомагане и съпричастност към хората от рисковата възраст и тяхното безопасно снабдяване с лекарства и храни

– На открита телефонна линия във всяко Районно полицейско управление на територията може да бъдат подавани сигнали и да се получава информация или съдействие при възникнали проблеми, свързани със снабдяването на храни и лекарства на социални домове и домове за възрастни и самотно живеещи хора. Ще бъде създадена организация за помагане с всичко възможно в това отношение

СЪВЕТИ:

– Обаждайте се на възрастните си родители ежедневно, нека знаят какво си случва с вас, за да бъдат предотвратени злоупотреби и опити за телефонни измами, свързани с "Коронавирус"

– Не се поддавайте на паника при измамни обаждания с искане на пари за лечение на "заразени ваши близки и роднини". При подобни обаждания запазете спокойствие и първо звъннете в МВР, след което на близките си, за да се уверите,че са добре.

– ОД на МВР предприема всички необходими действия за активно ограничение на разпространение от вируса – граждани, които нямат основателна причина да са извън домовете си, ще бъдат предупреждавани да се върнат в тях, дори е възможно да бъдат придружени от полицейски патрул до дома им с цел спазване на карантинния период

Полицейско присъствие в цялата област ще осигурява ред, законност и спазване на извънредните мерки за опазване живота и здравето на хората.

"Тези рестрикции, имат смисъл! Те са важни за това живота ни – за да може той продължи нормалния си ход след време. И за да го има този смисъл и в бъдеще, в този момент е нужна дисциплина, осъзнатост и позитивно мислене! Сега не е момент за критики и противопоставяне, че знаем всичко и разбираме от всичко! СЕГА е нужно да сме тихи, спокойни и да спазваме правилата. От действията на всеки един от нас като жител на област Пловдив - да стисне зъби и да си наложи самодисциплина и организация, като остане в дома си, зависи нашето утре!
Нека проявим мъдрост като се адаптираме към обстоятелствата и запазим спокойствие!" призовават от Областния мобилизационен щаб.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини