В Асеновград тръгнаха екипи за проверки на карантината

Община Асеновград сформира работни групи, които ще следят за спазване на мерките, наложени от държавната власт с цел ограничаване разпространението на коронавирус, съобщиха оттам.

Със своя заповед кметът д-р Христо Грудев нареди създаването и функционирането на два екипа. Те вече са на терен и извършват обходи по града. Тяхната задача е ежедневно да проверяват дали се спазва заповедта на Министерството на здравеопазването и извънредното положение във връзка с COVID-19. При констатирано неизпълнение на мерките, екипите ще уведомяват незабавно МВР, Регионалната здравна инспекция, ОД "Безопасност на храните", Областния и Общинския кризисни щабове.

Гражданите, които забележат карантинирани да нарушават забраната за излизане от дома, да сигнализират на телефон 112 или на дежурния телефон в РУ - Асеновград 0331 60 100. Органите на реда са ангажирани с връчването на информационни писма, с които задължават карантинираните да спазват забраната за излизане от дома в 14-дневен срок. С писмата се официализира карантинирането, което ще даде основание за последващи по-сериозни мерки, съгласно новите разпоредби.

Общият брой карантинирани в Асеновградско към момента е 18. Те са поставени под наблюдение, след като са се завърнали от пътуване в рискови държави. Към вчерашна дата не са установени лица, нарушили карантината, няма постъпили сигнали за такива.

Припомняме, че в помощ на нуждаещи се от ОД МВР - Пловдив е сформиран Мобилизационен щаб за цяла пловдивска област. В него са включени представители от сектор охранителна полиция, медицински институт към МВР, мобилизационни групи, оперативен анализ. Създава се организация чрез районните инспектори и домоуправителите за получаване на актуална информация за възрастни хора и граждани в риск, както и за ограничаване на тяхното движение. Хората ще бъдат подпомагани и при необходимост от снабдяването им с хранителни продукти и лекарства. Предстои обявяването на телефони за връзка с Мобилизационния щаб.

Заповедта на кмета д-р Грудев, както и членовете на работните групи, които ще извършват проверки, можете да видите ТУК. Контролът по нейното изпълнение ще бъде изпълняван лично от градоначалника.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини