Близо 6500 души са се регистрирали като безработни заради кризата с коронавируса

Ние работим в условия с изключително високи очаквания, трябва да се взимат бързи решение, които да успокоят хората и бизнеса за това, че държавата ще вземе мерки и ще подкрепи българските граждани и работодатели. Това заяви пред БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя обясни, че се прави всичко възможно да се извършат необходимите съгласувателни процедури с работодателите и синдикатите.

По думи на Сачева никой не може да прогнозира колко ще продължи кризата и как ще се отрази на всички сектори на икономиката. Икономиката е взаимно свързана, вероятно това, което предстои, ще е поне 6 до 8 месеца и ще виждаме различни ефекти на това, което се случва в момента, прогнозира тя.

По нейни думи най-дългосрочните прогнози за негативно отражение на кризата стигат и до 18 месеца.

Социалният министър поясни, че в тази ситуция се опитват да предложат адекватни краткосрочни мерки, така че бизнесът поне в следващите 3 месеца да е сигурен, че няма нужда да освобождава служителите си.

Сачева посочи, че мярката 60 към 40 ще е за широк кръг от икономически сектори, които са засегнати от кризата. Според нея процентното заплащане е логично - ако работодателят съкрати работника, държавата би плащала 60% на този човек, но той би бил безработен. А сега се очаквало работодателят да допълва 40%, така че служителят да не е безработен, а компанията да запази човешкия си капитал. Нито един отговорен работодател не би искал панически да съкращава хора, категорична бе Сачева.

Тя посочи, че от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" ще бъдат отделени около 10 млн. лева за финансово подпомагане на социалните работници и на служителите от бюрата по труда.

По думи на Сачева все още няма дългосрочно безработни лица заради кризата.

Министърът посочи, че от началото на кризата регистрираните като безработни заради ситуацията са около 6500, като около 3200 от тях вече са си намерили работа. Само за вчерашния ден те били 1208. В числата с безработицата се включвали и българите, завърнали се от чужбина, защото много от тях се връщали, тъй като били съкратени от работа.

Сачева подчерта, че има сектори, в които търсенето на работна ръка е нараснало, като хранителните вериги, онлайн търговията, фирмите за доставки, кол центровете.

Независимо от общата паника голяма част от българските работодатели са достатъчно далновидни и консервативни и не бързат да предприемат драстични мерки, заяви Сачева на въпрос дали са защитени по-възрастните служители или майките с деца.

Според нея с мерките на правителството за момента няма необходимост за панически действия за масово освобождаване и напомни, че всички работници са защитени, тъй като няма как да бъдат освободени без разешение от Инспекцията по труда.

Относно великденските надбавки на пенсиите министърът обясни, че правителството ще приеме около 50 млн. лева за около 280 000 пенсионери, чиито пенсии са под линията на бедността. Те ще получат по 40 лева.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Си
    Симо
    2 0
    14:32, 25 мар 2020
    Подтиснатата класа, която не се стреми да се снабди с оръжие и не се обучава да борави с него, заслужава да се отнасят с нея, като с РОБИ! – Вл. И. Ленин…….И още едно: „Много се постига с блага дума, а още повече с пистолет в ръка..“ Ал. Капоне…..Който разбрал, разбрал….
  • 2
    Ма
    Март
    1 0
    22:34, 25 мар 2020
    Лафкаджиите на Божков всички са безработни да вземе мерки отОЕ сега държавата дава и помощи за съсипан бизнеси да се възползва и Божков
Последни новини