Бритиш американ табако работи по ваксина за COVID-19

Компанията Бритиш американ табако (British American Tobacco) обяви днес, че американското й биотехнологично подразделение работи по ваксина за Ковид-19 като използва протеини, извлечени от тютюневи листа, предаде Ройтерс.

Кентъки БайоПросесинг (Kentucky BioProcessing - KBP), подразделението, което разработва ваксината, би могло да произвежда между 1 и 3 милиона дози седмично от началото на юни, уточни компанията. Тя допълни, че това ще бъде възможно с подкрепата на правителствени агенции и правилно подбрани производители.

Рейнолдс американ (Reynolds American Inc) - подразделение на БАТ в САЩ, ще разработи ваксината не с цел печалба уточняват от компанията.
Ваксината, която в момента преминава през клинични изпитания, използва клонирана част от генетичния материал на Ковид-19, за да създаде антиген, който след това се вкарва в тютюневите листа за възпроизвеждане.

След като бъдат "събрани" от листата, антигените, които създават имунен отговор в организма, се извличат и пречистват и вкарат в тялото за борба с вируса, допълни компанията. Тя уточни, че ваксината, която разработва, е стабилна при стайна температура за разлика от конвенционалните ваксини, които често изискват охлаждане.

Кентъки БайоПросесинг (Kentucky BioProcessing - KBP) влезе във водещите заглавия преди няколко години, когато обяви, че е разработила ефективно лекарство срещу ебола, наречено ZMapp, в сътрудничество с карифорнийската Мапп Байофармасютикълс (Mapp Biopharmaceuticals). Медикаментът трябва тепърва да получи одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата, припомня Ройтерс.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини