МБАЛ – Асеновград ще е в III ниво на болниците в областта за лечение на коронавирус

18-те болници в Пловдивско, определени да приемат и лекуват пациенти с COVID-19, ще бъдат разделени на 3 нива. Решението е на Областния медицински щаб. "Това се прави, за да нямат притеснения тези, които не разполагат както с апаратура, така и с нужния персонал, и всяко болнично заведение да знае в кое ниво попада", обясни на брифинг областният управител Дани Каназирева.

Разпределение на болниците:

I ниво – УМБАЛ "Свети Георги", УМБАЛ "Каспела", УМБАЛ "Пълмед", УМБАЛ "Свети Иван Рилски", МБАЛ "Света Каридад", ВМА и Окръжна болница. Всички те са с цели отделни корпуси за приемането на пациенти с коронавирус и имат готовност и с легла, и с респираторна апартура, и с персонал, готов да работи с нея. Единствената болница от областта, включена в това ниво, е МБАЛ – Карлово.

II ниво – Транспортна болница и МБАЛ "Свети Панталеймон".

III ниво – всички останали болници, включително тези в Асеновград, Раковски и Хисаря и МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив.

Свободните легла към момента са 429, от тях 91 са интензивни. "Леглата не са проблем, легла ще има. Персоналът би бил проблем. Най-вече в общинските болници, затова и взехме решение те да са в 3 ниво. Нека да бъдем честни и към настоящия момент, когато има проблемен случай, той се хоспитализира в Пловдив – така беше и от Карлово, и от Хисаря, и от Пещера" обясни Каназирева.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини