На море с бебе – не по-кратко от 10 дни

Дали може да се заведе бебето на море или планина? Коя е минималната възраст за това? Кои са подходящите курорти? От какви грешки да се пазят младите родители с бебе на почивка?

Това са най-често задаваните въпроси в началото на лятото, когато семейството се готви за обичайната годишна отпуска, но ... е с един нов член.

С всяка изминала година децата стават все по-изнежени и все по-често и по-тежко боледуват през есенно-зимните месеци. Ето защо те се нуждаят от почивка през лятото както на море, така и на планина. Чрез нея се постига закаляване на организма. Почивката през летните месеци съвпада с периода на най-бурно физическо развитие на детето - през есента то ще бъде друго – израснало и закрепнало.

Не по-малко значение има и извеждането на детето в друга, различна от ежедневната среда. Именно то укрепва развитието на нервно – психичното развитие. Всички тези фактори силно стимулират имунната система, която в повечето случаи е изтощена от дългата зима.

Минималната възраст на бебето, при която то може да бъде заведено на море, е 9 месеца.

Когато планирате почивка, тя винаги трябва е дълга. Най-добрият вариант е 10 дни на море и 10 дни на планина. Коя ще е първа, няма никакво значение. Честа грешка е, когато родителите искат да отскочат до морето за 3-4 дни. Това време е достатъчно само ... детето да се разболее.

Защо 10 дни?

Д-р Марио Янакиев, педиатър: Морето е силен климатичен фактор и ако не се спазват някои правила, още на втория ден детето се разболява.

И така - делим почивката на три равни части. Много често я сравнявам с трите светлини на светофара - червена, жълта, зелена.

Първата част - червена - период на приспособяване на бебето към морския климат. В нея нашето поведение е същото като в обичайната домашна обстановка. Режимът е -разходки, хранене, спане. Въобще не се ходи на плажа.

През втората част - жълта - можем да заведем детето на плажа в "добрите" часове – до 11:00 часа и след 16 часа. Отначало е под чадъра с горна дрешка постепенно го разсъбличаме. Можем в следващите дни да използваме надуваемо басейнче, пълно с морска вода.

През третата част - зелена - детето става неконролируемо – лази или ходи по пясъка, често е в морето и др. Не е опасно, защото сме минали първите периоди на адаптация.

Основната грешка, която правят родителите, е още от първия ден да отидат на плажа и да го изкъпят и на втория вече е болно. Най-честите симптоми са температура, повръщане и диария.

Особено важен е изборът на слънцезащитен крем. Той трябва да има висок фактор – 20-30. Желателно е да бъдат качествени от маркови фирми.

Ако съблюдавате тези прости, но златни правила, в 90% от случаите ще си изкарате добра почивка и без болести.

Що се отнася за почивка на планина - тук нещата са по-прости и не изискват специална адаптация. За предпочитане са планински курорти със средна надморска височина. Идеален пример е Велинград. Планинските курорти са подходящи за деца с алергии. Там те се чувстват по-добре, отколкото в прочутия Сандански.

И накрая не забравяйте - най-добрата имуностимулация за вашето дете през летния период е почивката: 10 дни на море и 10 дни на планина. През есента то ще е укрепнало, пораснало с 5-6 см., готово да посрещне трудните студени месеци.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини