Срезово проучване в Пловдив, изследват близо 1 000 за коронавирус

"Щабът днес препоръча на Министерството на здравеопазването да направим срезово проучване в Пловдив. Избран е по много причини – защото е по средата и има доста случаи, макар да не се много. Има достатъчно мощна система на здравеопазване има и е с много болници, РЗИ има достатъчно ресурс да го направи, по всички изисквания на Европейския център за контрол на заболяванията." Това съобщи на брифинг днес главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб.

Като представителност ще бъдат обхванати между 500 и 1 000 души на абсолютно случаен принцип: "На картата на Пловдив ще намерим случайни точки и ще поканим хората. Разбира се, не всички ще се отзоват, но ще го направим така в рамките на седмица, че да имаме точна картина. Очакванията са да намерим това, каквото е навсякъде, но все пак ще го направим."

Пловдив е междинно звено, затова Щабът приема, че ще бъде представително. "Няма кой знае какво струпване в кв. "Столипиново", но гледната ни точка ще е как се спазват правилата и къде се спазват по-трудно", отговори на запитване за евентуална локазирация на изследването д-р Кунчев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини