Туристическият бранш с план за спасяването на сезона

Туристическият бранш ще предложи на правителството план за спасяване на летния сезон. От Националния борд по туризма са изчислили, че ако се направят 250 млн. лева инвестиции в инструментариума на ваучерите, от бранша ще върнат в държавния бюджет 1,2 млрд. лева.

„Най-добрият план, който се комуникира по темата, е социално икономическият, който Националният борд по туризъм предлага на правителството. Най-справедливият инструмент, който може да се използва това е ваучерът. Имаме готов план, с който да стимулираме туроператорите, хотелиерите, българските граждани, защото най-централният фокус това лято – от 1 юли до 30 септември, трябва да бъде българският гражданин и българският туризъм”, обясни Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризма, в ефира на NOVA. 

„Готови сме да предложим на правителството план, в който срещу 250 млн. лева инвестиции в инструментариума на ваучерите, ние ще върнем обратно в държавния бюджет 1,2 милиарда лева. Пряко в хазната ще се върнат 500 млн. лева, което е 100% положителен фискален резултат”, каза Карастоянова. 

Тя увери, че предложенията ще бъдат още в понеделник на бюрата на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Красимир Каракачанов, финансовия министър Владислав Горанов и министъра на туризма Николина Ангелкова.

От Националния борд по туризъм вече имаха среща с Националния оперативен щаб.

„За нас беше важно да поставим два въпроса за обсъждане. Първо да определим времеви план на постепенното отваряне на сезона. Да започнем да нормализираме нашия живот успоредно с овладяването на кризата от COVID-19. Нашият план е с два варианта – единият е от 15 юни, вторият е от 1 юли. Считаме, че с втория план ще бъде естествено и възможно”, каза Карастоянова.

Вторият важен въпрос, обсъден с Оперативния щаб, е бил необходимостта да се изработи единен протокол от санитарно хигиенни правила, на които да отговарят хотелите.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Пъ
  Пътников
  2 -2
  11:35, 26 апр 2020
  Всичкото мара втасала че и туризма да им оправят. Хората нямат пари хляб да си купят и само им е до ваучери и от иклузив!
 • 2
  Пъ
  пълни идиоти
  2 -1
  15:57, 26 апр 2020
  Аз не мога да разбера защо туризмът е най важният бизнес в тази държава?Всички останали мечки ги яли.
  • Не
   не можеш щото си прост
   0 0
   23:12, 26 апр 2020
   хотелите са на бивши и настоящи политици. с крадени от народа пари. и сега бездействат. ще им налеят пари събрани от мен и теб чрез данъци. сега разбра ли

Случаен виц

Последни новини