Иновации, от които се нуждаем в борбата с коронавируса

Усилията на света в този момент са насочени в една посока и целта на всички е обща - справянето с пандемията от новия коронавирус и последствията от него. Вече всички сме наясно, че светът няма да бъде същият, ще ни трябва много време, за да си върнем предишния живот, а преди това са ни необходими мерки, с които да се адаптираме по-лесно.

За да бъдат в помощ на тази обща световна кауза, участниците на изложението за иновации Global Grad Show също дадоха своя принос. Събитието е част от Dubai Design Week, планирана за ноември. В него се включват дипломирани студенти от цял свят, които работят върху иновации със социално значение.

Ситуацията в света обаче наложи организиране на извънредно издание на водещото изложение в света за иновативен дизайн, като темата е борбата с COVID-19. Миналият месец организаторите са се обърнали към водещи институции в сферата на образованието от целия свят с молба за участие.

Снимка 477748

Един от организаторите на Global Grad Show твърди, че има два начина да отговорим на кризата. Единият е защитен, а другият - креативен. "На този етап е възможно хората да си останат по къщите. Но е невъзможно просто да се барикадираме и да очакваме всичко да отмине.", твърди Бернад МакГетрик.

В защита на неговата позиция са иновативните предложения как не само да се защитим, но и да се противопоставим на пандемията. Получените идеи са 400 на брой, като от тях са подбрани само тези, които могат да се реализират възможно най-бързо и лесно. Финансова подкрепа е обещана от Investment Corporation of Dubai.

Едно от най-интересните и полезни предложения със сигурност е "Steam Nurse" - умни шкафчета, в които медицинския персонал оставя използваните дрехи и предпазни облекла, за да бъдат дезинфекцирани с химикали и UV светлина. Ако се реализира успешно и се разпространи широко, тази идея може да намали броя на заразените медици.

Снимка 477547

Някои от простите, но полезни идеи, които организаторите са одобрили, са дръжка за захващане, за да се избягва пипането на предмети с ръце, система за умно проследяване на храната или пък тръби, през които слънчевите лъчи да влизат в домовете ни от покрива.

Друга иновативна идея е костюм за цялостна защита, наречен "Farewell" (сбогуване), който да позволи на близките на умиращи от коронавирус да си вземат последно довиждане с тях.

Снимка 477550

Сред предложенията е и защитен панел, който да позволява комуникация без риск от заразяване с цел намаляване на чувството за самота и подобряване на психичното здраве.

"ECHOO" е приложение за смартфон, което благодарение на слушалките ни окуражава повторната социализация след края на самоизолацията. То измерва социалната дистанция и намалява силата на звука, за да ни предизвика да комуникираме с околните.

Снимка 477749

"Qenqo" е проста идея за хигиенна станция в отдалечени места, която позволява да измием ръцете си със сапун и вода.

Снимка 477548

"Touch" е интересна система от сензори, които се залепват върху двете ръце и ни алармират, когато тръгнем да посягаме към лицето си, за да ни припомнят, че така можем да се заразим.

Снимка 477549

Сред предложенията на студенти и изследователи откриваме и система за автоматична дезинфекция на копчетата в асансьора, система за пречистване на въздуха в градския транспорт, ръкавици с дезинфекциращ агент, система за ефективна домашна карантина и контейнер за дезинфекция на доставки. Сега остава да изчакаме, за да разберем кои идеи ще влязат в употреба и реално ще помогнат в борбата с новия коронавирус.

Източник: lifestyle.bg

Коментари в сайта

Последни новини