Гергьовден е!

На 6 май Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец - един от най-почитаните светци у нас, още от покръстването на българите преди 11 века. Свети Георги е от малкото светци, който е славен както от християни, така и от мюсюлмани.

Шести май се чества и като Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Народните вярвания гласят, че Свети Георги и Свети Димитър са двама братя близнаци, между които е поделена годината. От Гергьовден до Димитровден е нейната лятна половина, а времето от Димитровден до Гергьовден бележи зимната й половина. Така Гергьовден предвещава настъпващото лято и поставя началото на новата стопанска година, поради което на празника се спазват много традиции и обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето.

Разположението на Гергьовден в празничния календар определя и изключително богатата му обредност, обхващаща всички области от стопанския и социален живот на хората. Свети Георги традиционно е схващан като повелител на пролетната влага и плодородието, покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата.

Много древен по своя характер, днес все още няма пълно единство в мненията за произхода на този празник. Според някои автори той идва от тракийската древност, според други е славянски по произход, а има и хипотези, че следите му се губят в далечното минало на прабългарите от Азия.

Според народните представи Свети Георги, освен покровител на земеделците, е и най-могъщият покровител на стадата, затова голяма част от обредните практики и обичаите, изпълнявани на този ден, имат за цел да осигурят здравето и плодовитостта на живата стока. В народните песни и легенди светията е надарен с мощ и юначество, представен е като пръв змееборец, побеждаващ ламята.

Народът почита паметта на Свети Георги с различни ритуали, сред които най-известни са освещаването на гергьовското агне и на обредните хлябове. За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и на новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на Св. Георги, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза.

Гергьовден е един от най-празнуваните именни дни в България, отбелязван от над 180 000 души. Сред тях са Георги и Гергана, Гинка, Ганка и Ганчо, Галя, Галин и Галина, както и всички техни производни.

Заради нуждата от социално дистанциране, тази година няма да се проведе традиционният Гергьовденски парад. Вместо това Българската армия ще отбележи Деня на храбростта с демонстрации и церемонии, съобразени с въведените противоепидемични мерки.

Събитията на 6 май ще включват тържествен ритуал в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново и демонстрации на способности от силите за специални операции, от Военноморските и Военновъздушните сили. В условията на въведеното извънредно положение заради пандемията от COVID-19 гражданите ще могат да наблюдават демонстрациите на способности от ВМС, ВВС и силите за специални операции чрез електронните медии. 

Военните асове ще покажат операция по търсене и спасяване на катапултирал пилот във вражеска територия. В мисията ще участват изстребител МиГ-29 и два самолета L-39 от авиобазата в Граф Игнатиево, както и бойният вертолет "Кугър". Докато тече спасителната операция на ранения пилот на земята, във въздуха периметърът ще охранява хеликоптер. Над зоната ще прелети и МиГ-29, който ще изпълни сложени пилотаж.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Бр
    Браво
    3 -2
    11:12, 6 май 2020
    Заведенията от днес работят. Маските на обществени места остават задължителни. Кафе през маска!!!Важно е, е басейните ще заработят!!!
    • Пи
      питайсзор
      4 -1
      13:03, 6 май 2020
      Журналето и тия които и плащат заплатата Ви цензурират.
  • 2
    За
    заведение
    1 -2
    13:21, 6 май 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 3
    12
    123
    4 0
    17:19, 6 май 2020
    Хич не си направих зор да чета до края. Ама най- после може да се коментира ! Ама ме вълнува един въпрос - Кирякова, ти сама ли реши да няма анонимни коментари или някой ти го изкомандва. Не,че нещо, ей така за статистиката.
  • 4
    За
    Забавно
    5 0
    18:11, 6 май 2020
    Не са ти разрешили коментарите. Напразно се радваш. Попаднал си под асеновградски материал, там никога не са забранявали коментарите, затова имаш достъп...Жалко за Питагор. Лисва ми. Имаше невероятен усет за "нещата". Труден стил за четене, но нали е полагал труд, мъчихме се да го уважим да го изчетем. А за никого не е изненада, че коментарите са далеч по-забавни и по-ВЕРНИ..., ама нейсе....
    • Ки
      Кирлякова
      5 0
      19:53, 6 май 2020
      Платена неотразима подлога на властимащите
    • Не
      Не така
      2 0
      05:48, 7 май 2020
      Не дразнете раздразнителната. Ще ви спре целия сайт...Не че ще е някаква загуба...
Последни новини